+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

6 jógapóz, amit az irodában is elvégezhetsz

6 jógapóz, amit az irodában is elvégezhetsz

Tudtad, hogy nem csak kávéval tudod visszatölteni magadat a hosszú irodai munkaórák alatt? Ismerjük milyen az, amikor ki sem látszol a munkából, de nagyon sokat tudsz változtatni, ha csak pár percre is, de kicsit lazítasz és az egészségedre fókuszálsz. Már néhány jógapóz elvégzése is segíthet abban, hogy energikusabb legyél és csökkentsd a feszültséget az ülés által legjobban meggyötört területeken, a derekadban, a nyak és a váll területén.
Bemutatunk neked 6 pózt, melyet az íróasztal mellett is el tudsz végezni anélkül, hogy át kellene öltöznöd, vagy bármilyen eszközt be kellene szerezned. Hidd el, ezek nem bonyolult gyakorlatok és a kollégáid sem fognak furcsa szemmel nézni rád.
Mielőtt belekezdesz a gyakorlatokba, ülj kényelmesen, nyújtsd meg a gerinced, görgesd hátra a vállaid és hunyd le a szemed egy-két percre, hozd a figyelmedet a légzésedre és vegyél pár mély levegőt. Nem is volt nehéz, de jó egy kicsit kiszakadni, ugye? Akkor kezdjünk is bele!
Állj fel és nyújtózz!
Állj fel, legyenek a lábaid csípőszélesek, billentsd magad alá a medencédet, hogy megnyúljon a deréktáji szakasz. Innen hozd magad elé a karjaidat és fűzd össze az ujjaidat, fordítsd ki a tenyereid, majd emeld fel a karokat a fülek mellé. Nyújtsd ki a könyökeidet és nyújtózz a mennyezet felé a tenyereiddel. Ezután hozd le a karokat és fűzd össze ellentétesen az ujjaid (másik mutatóujjad legyen felül) és ismételd meg még egyszer a gyakorlatot. Hajlamosak vagyunk beejteni a derekunkat, amikor felemeljük a karokat, figyelj rá, hogy ez ne történjen meg. Érzed, hogy máris több tér van a mellkasodban?
Keresztezd a lábad és nyújtózz!
Ülj le a széked szélére, nyújtsd előre a lábaid, majd a bal sípcsontod keresztezd a jobb combodon és innen hajolj előre, fogd meg a jobb lábfejed vagy a sípcsontod, ahol eléred. A másik lábaddal is végezd el a gyakorlatot. Ha nehéz így előre hajolnod, végezheted úgy is, hogy hajlítod a jobb lábad is, a talpad lesz a földön.
Tárd ki a szíved!
Ülj le egy háttámlás székre, és tedd a mutató és hüvelykujjad tövét az ülőke hátsó részére, nyomd le azokat és innen kicsit dőlj hátra. Fordítsd a tekinteted felfelé, de csak annyira, hogy a nyakad hátsó része is megnyújtva maradjon. Ezután keresztezd hátul a kézujjaid és nyújtsd meg a karodat, engedd lefelé a vállakat. Ellentétes ujjfűzéssel is végezd el a gyakorlatot! Feszes vállak ellen nagyon hatékony és egy nyitott mellkasnál nincs is szebb látvány!
Csavarodj!
Ülj le egy stabil, lehetőleg nem gurulós, de háttámlás székre, úgy, hogy a háttámla a bal oldaladon helyezkedjen el. Lábaid legyenek csípőszélesek, a medencéd végig nézzen a lábak irányába. Innen fogd meg a háttámlát és csavard át a köldököd, a mellkasod, a vállövek, majd a nyak területét, végül a tekinteted is vidd a vállad fölé. Végezd el a gyakorlatot mind a két irányba, akár többször is, a derekad hálás lesz érte!
Hajolj meg!
Ha csak gurulós szék van a közeledben, rögzítsd egy falfelületnél, nehogy hasra ess! Tedd a tenyered az ülőkére és lépkedj hátra, nyújtsd meg az oldalaidat és vegyél pár levegőt. Utána lépkedj vissza a lábaddal a csípőd vonaláig és hozd a vállakat a csuklók fölé. Figyelj rá, hogy ne essen be a derekad, emeld a lengőbordáid és húzd be a lapockáid. Innen engedd le a fejed, fogd meg a könyököd és tedd a homlokod az ülőkére. Ha megy, akkor néhány légzéskör után hagyd, hogy csak lógjon a fejed, engedd, hogy hosszú legyen a nyakad. Végig figyelj arra, hogy a lábaid aktívak legyenek, maradjanak lenyomva a talpak és felemelve a térdkalácsok. Lassan gyere vissza, könnyű elszédülni!
Milyen érzés? Nem rossz, ugye? Nem is volt nehéz?
Építsd be a mindennapjaidba!
Ha szeretnél mélyebben elmerülni a gyakorlásban és a stressz kezelésében, akkor szeretettel várunk jóga és coaching workshopunkon, ahol Szoyka Enikő okleveles Iyengar jóga oktató és Epresi Dóra coach fognak holisztikus szemlélettel segíteni, hogy könnyebben vedd a kihívásokat!

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések