+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont Jógastúdió | Senior jóga

Senior Iyengar jóga, az örök fiatalság forrása

A jóga egy csodás út, ahol az egészségünket ápoljuk, megnyugszunk – „egyenesen, vidáman, nyugodtan” – átmenetelünk az Életen.
A biológiai életkor a jógában nem játszik szerepet. Az életkor úgy általában, de a fizikai test öregedése is egészen természetes – és nem hátrány a jóga gyakorlásában. Sokkal fontosabb az, hogy milyen idősnek érezzük magunkat, mint hogy hány évet éltünk már le.
Belgium anyakirálynője, életében először 84 évesen kezdett el jógázni, az Iyengar-jóga alapítója, B.K.S. Iyengar vezetésével. Kezdetekben egész testében remegett, de kitartóan gyakorolt, a fejenállást pl. egészen 92 éves koráig rendszeresen kivitelezte.

„A fiatalok, az idősek, a betegek és a gyengék – mind gyakorolhatják a jógát és akadálytalanul élvezhetik annak előnyeit.”
(Hatha Yogapradipika)

Az az elképzelés, hogy „túl öreg vagyok” ahhoz, hogy valami újba, például jógagyakorlásba kezdjek, csak egy gondolati séma, ami csak a fejünkben alakul ki, abból a meggyőződésből, hogy ahogy öregszel, már nem tudsz tenni, vagy megtenni valamit. A szív nem ismeri ezt az akadályt, ő mindenre „igent” mondana.
Hallgass a szívedre és fordulj nyíltan, kíváncsian és bizalommal a jóga felé. Ezt bárki, bármikor, bármilyen egészségi állapotban megteheti. Nem kell különösebben fittnek, vagy hajlékonynak lenni, sőt, egészségesnek sem. Pont ellenkezőleg: sokan először csak azért foglalkoznak jógával, mert egészségi állapotukon szeretnének javítani.
Ezért szeretnélek téged és bárkit, aki sérült, vagy beteg, fáradt, vagy kimerült, merev, vagy kevésbé sportos bátorítani a jóga gyakorlására.
Senior óráinkon figyelünk arra, hogy az idősebb embereknek, illetve akiknek épp fizikai korlátaik vannak, ugyanúgy lehetőségük legyen a gyakolásra. Sok gyakorlat rengeteg könnyen kivitelezhető variációját tanítjuk, amelyeket igény szerint segédeszközök garmadával egészítünk ki. Lépésről lépésre haladunk, egyéni tempóban, mindenkinek a saját természetes ritmusában.
A gyakorláshoz nem csak akaraterő szükséges, hanem éberség is, amivel a gyakorlatokhoz közelítünk. Az éberséggel meghatározhatjuk az épp aktuális határainkat, nehogy megerőltessük magunkat. Az éberség azt jelenti, hogy a jógagyakorlás során nemcsak arra irányítjuk a figyelmet, hogy mit csinálunk, hanem arra is, hogy hogyan csináljuk, később pedig még a légzésre is tudunk majd fókuszálni. Idővel képesek leszünk egyre nagyobb energiákat megmozgatni magunkban, illetve eltárolni az ászana gyakorlás által létrehozottakat.
Ezen az úton támogatnak Iyengar oktatóink, tanácsokkal is ellátnak az otthoni, biztonságos gyakorláshoz, hogy az órán tanultakat nyugodt, otthoni körülmények között elmélyíthesd.
Ha felkeltettük az érdeklődésedet, vágj bele, bármilyen életkorban is légy. Fiatalabbak is csatlakozhatnak senior óráinkhoz, ha nyugodtabb, pihentetőbb, kímélő gyakorlásra vágynak.
Szoyka Enikő szeretettel vár minden szerdán 17:30-19:00-ig!
A szöveget Rita Keller „Iyengar-jóga az egészséges öregedésért” című könyve inspirálta.

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések