+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

5 jógikus túlélési tipp az ünnepekre

5 jógikus túlélési tipp az ünnepekre

Az adventi időszak és a karácsonyi ünnepek a szeretetről és békéről szólnak.
Vagy mégsem?!
Néhányunknak nagyon stresszes tud lenni ez az időszak. Hitedtől, meggyőződésedtől függetlenül – akár Jézus születését, akár a téli napfordulót, vagy bármi egyebet ünnepelsz, a december nagyon stresszes hónap tud lenni.
Egy kis adag felkészüléssel és egy csipetnyi jógával el tudod érni, hogy idén az aggódás és az idegeskedés ne árnyékolja be az ünnepeket.
Összeírtunk nektek 5 tippet, amely segíthet abban, hogy ne veszítsd el a higgadtságod még karácsony környékén sem!
Keress magadnak egy mantrát!
A mantrázás egy ősi meditatív technika, amikor is egy olyan egyszerű szót vagy rövid gondolatot ismételgetsz, amely kifejezi a vágyaidat. Rengeteg írást találhatsz a mantrákról, a történelmükről, a mögöttük rejlő filozófiáról, a rezgésükről és az energiájukról. Ha jársz hozzánk jógázni, akkor pl. az “aum” mantra valószínűleg ismerősen cseng számodra.
A mantra lehet tradícionális, pl. egy szanszkrit szó, kifejezés vagy ének. Ezeknek mind megvan a saját jelentésük és a filozófia hátterük.
Azonban a mantra lehet egy személyes gondolat is, valami, amit te választasz magadnak. Most ezt javasoljuk, hogy meg tudd tartani a belső békédet ezekben a hektikusabb napokban is. A személyes mantrádnak nem kell fennköltnek lennie, lehet ez egy egyszerű kijelentés a célodról.
Ha például tudod, hogy van valaki, aki várhatóan nyomogatni fogja egy trigger pontodat, akkor válaszd “Elég vagyok.” mondatot mantrádnak. Ha óriási vendégsereget vársz karácsonyra, akkor lehet, hogy neked a “Béke van bennem” megerősítés fog segíteni. Amennyiben az ünnepek anyagi vonzatain aggódsz, legyen a következő a mantrád: “Mindenem megvan ahhoz, hogy bőségben éljek.”
Válaszd ki a mantrát, amely támogatni fog.
Akárhányszor stresszesek, túhajtottnak, alulértékeltnek vagy kimerültnek érzed magad, csak térj vissza a mantrádhoz. Ismételd el annyiszor, hogy egyszer csak azt vedd észre, hogy már meg is valósult!
Válassz ki egy jógikus dolgot, amit csinálni fogsz a következő hetekben!
Ahogyan azt ti is tudjátok, nagyon sok mindent értünk jógázás alatt, nem csak az ászanák gyakorlását és a meditációt. És néha már az is fáraszt, hogy kitaláljuk mit is csináljunk (ezért is járunk órákra gyakorolni, hiszen itt valaki kitalálja helyettünk).
A következő hetekben valószínűleg eléggé elfoglalt leszel enélkül is.
Ezért azt javasoljuk, hogy válassz csak egy dolgot, egy egyszerű mindfulness gyakorlatot, egy pózt, amit minden nap gyakorolsz, egy egyszerű légzőtechnikát, amit be tudsz vetni vészhelyzet esetén.
Ne az legyen a célod, hogy egy teljes szekvenciát végig tudj gyakorolni. Csak szoríts be egy pici jógikus gyakorlatot a teendőid közé.
Lélegezz!
Tudjuk, mindig csak ez a légzés. De azért, mert annyira jóóóóóó!
Jellemzően karácsony reggelre sokan már az összeesés határán állunk.
Ajándékozd meg magad…
Tarts szünetet és lélegezz ki. Lélegezz ki teljesen a tüdődből.
Utána lélegezz be az orrodon át olyan mélyen, ahogyan csak tudsz és tartsd benn amíg kettőig elszámolsz.
Aztán engedd el, ismét lélegezz ki teljesen.
Néhány kör ebből és máris annyira vidám leszel, mint maga a Mikulás!
Resztoratív baba póz
5 jógikus túlélési tipp az ünnepekre
Ez az egyik legjobb stresszoldó póz. Se matracra, se eszközre nincs szükséged ahhoz, hogy végre tudd hajtani (esetleg egy párnára). Csak egy kis szabad területre a padlón és 5 percre.
Nagyon sok variációja van ennek a póznak, segíthet, ha a homlokod megtámasztod valami puhán.
Oroszlán póz
5 jógikus túlélési tipp az ünnepekre
Ha a baba póz nem lenne elég, akkor az oroszlán pózt tudjuk ajánlani számodra.
Térdelj le, támaszkodj meg a tenyereden hozd magad előtt. Engedd le az állad a mellkasodhoz.
Ahogy belélegzel, hozd a tekinteted a mennyezetre.
Torokhangon oroszlánhoz hasonlóan ordítva lélegezz ki, öltsd ki a nyelved és húzd be az állad.
Ismételd meg kétszer, és az oroszlánbőgést indítsd a hasadból. Kiabáld ki magadból a felgyűlt feszültséget! Ne törődj vele, ha a családod furán néz rád!
Reméljük, hogy idén mindannyiunknak összejön a stresszmentes, békés, boldog Karácsony!
Forrás: https://www.paradiseyoga.com.au/five-ways-yoga-will-keep-you-sane-over-christmas/

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések