+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Miért különleges az ászana gyakorlás?

Miért különleges az ászana gyakorlás?

Minden jógázó érzi, hogy a jógapózok (ászanák) gyakorlásában van valami különleges. Valami, ami minden részünkre hat, valami, ami sok örömöt és elégedettség érzést hoz. Miért van az, hogy más sportokkal nem tudod elérni ugyanezeket a hatásokat? Ez a rövid cikk, melyet Eyal Shifroni, a hatalmas tudású jógaoktató írt, igyekszik választ adni erre a kérdésre.
Az ászana gyakorlás tudatosságot igényel
A jóga ászanák, vagy pózok – ahogyan azokat az Iyengar módszer szerint gyakoroljuk, nagyon széles spektrumú, meglehetősen összetett mozgásokat és akciókat foglalnak magukba, melyeket egyáltalán nem könnyű megtanulni.
Hasonlítsuk össze ezt a futással, kerékpározással, vagy úszással. Ezek mind nagyon pozitív és egészséges tevékenységek, de a végrehajtott cselekvések ismétlődőek és mechanikusak – amikor megtanulsz kerékpározni, a tested tudja, hogyan kell csinálni, és nem kell gondolkoznod azon, hogy pontosan mit és hogyan végzel – csak ismétled ugyanazokat a mozdulatokat, újra és újra, miközben csak limitált izomcsoportokat fejlesztesz.
Az ászana gyakorlás eltér más sportoktól, mivel sok izom összehangolt aktiválását igényli. A jógapózok kivitelezése során muszáj tudatosnak maradnod, folyamatosan ébernek kell lenned, kiterjesztve a tudatod az egész testre és figyelni arra, hogy mi is az, amit csinálsz, és ez a test és az elme összekapcsolását eredményezi.
A sok különböző akció egyidejű létrehozása azt követeli meg, hogy fennmaradjon a kommunikáció testünk minden egyes területe és az elménk között, így például a légzés, a figyelem, az észlelés és az elme helyreigazításai között. Az ember teljesen el tud merülni ebben a folyamatban. Ez a fajta összehangoltság egységet teremt. A cselekvéseknek összehangolt rendszere van, mely egyre harmonikusabbá válik, ahogy haladunk előre a gyakorlásunkban és finomítjuk azt.
Ez a tudatos, összetett aktivitás hatással van a testre és a lélekre is. Folyamatosan finomítanod kell a mozdulataidat. Ez megfigyelést és érzékenységet igényel. Az úszás és futás – bár kétségkívül rendkívül hasznosak – nem igényik a gyakorlóik teljes érzékenységének és intelligenciájának a bevonását.
Az ászanák – amennyiben tudatosan gyakorlod azokat, sok szinten tudnak tanítani, fejlesztik az érzékenységed, az arányérzéked, az ítélőképességed és így tovább. A jógagyakorlás növelheti az intelligenciád, a szó legmélyebb értelmében (nem IQ teszten mérve). Továbbá rengeteg örömöt és békét hoz, erről is hosszan lehet beszélgetni, de ez egy másik cikk témája lesz.
Forrás: https://eyalshifroni.com/blog/what-is-so-special-about-the-practice-of-asanas/

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések