+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont Jógastúdió | Román Judit

Nők és a jóga

Miért tesz különösen jót a jóga a nőknek?
A XX. század elhozta a nőknek a tanuláshoz való jogot, és a munkaerőpiacon is komolyan versenybe szálltak a férfiakkal. A rohanó életmód, a követelmények, a versenyhelyzet viszont óriási nyomás alá helyezi a nőket, a fontossági listán a belső szükségletek sokszor háttérbe szorulnak, így könnyen elveszíthetik a kapcsolatot a belső hangjukkal és érzelmileg instabillá válhatnak.
Manapság egy nőnek helyt kell állnia a munkahelyén és a családjában, és ez nagyon nagy erőfeszítést igényel, rengeteg stresszel jár, magasak az elvárások és nem könnyű minden területen megfelelni. Sokan küzdenek azzal, hogy rátaláljanak a munka, tevékeny élet és pihenés egyensúlyára, kialakuljon egy érzelmi és szellemi stabilitás.
Az egészség megőrzéséhez, a hormonrendszer kiegyensúlyozott működéséhez fontos a mozgás, de nem mindegy, milyen típusú mozgásformát választunk, mivel a női test alapvetően nem alkalmas erőteljes fizikai terhelésre. A jóga ideális választás több szempontból is; támogatja a hormonrendszer harmonikus működését, és nem csak fizikailag lesz teherbíró és rugalmas a test, hanem mentálisan is. Kombinálja a szív- és érrendszer edzését az izomerősítéssel és a teherbírás növelésével, anélkül, hogy megterhelné a szerveket, a hormonrendszert és az ízületeket.
Ebben segít az Iyengar módszerben használt sokféle eszköz, ami változatos és biztonságos gyakorlást tesz lehetővé, akár menzesz alatt, akár kismamaként, akár kezdő gyakorlóként. A jóga gyógyító ereje segít abban, hogy visszatalálj az egyensúlyhoz, hogy felfedezd, újraépítsd magadban a női teremtő energiákat, miközben megőrzöd a társadalomban betöltött szerepeidet is.
Középpont Jógastúdió | Román Judit
Ehhez fontos, hogy tudatosan építsd fel a gyakorlást, ne terheld túl a szervezeted és egy tapasztalt oktató vezetésével, figyelembe véve a női test ciklikus működését, az adott ciklusnak megfelelően jógázz. Ha tiszteletben tartod a természettel összehangolódva változó ciklusaidat, beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai és megoldódhatnak, az akár régebben fennálló menstruációs problémáid, vagy egyéb hormonális panaszok, mint például az endometriózis.
A jóga egy holisztikus út az egységhez, a fizikai, mentális és érzelmi egyensúlyhoz. Egészségesebb lesz a menzesz, erősíti a termékenységet és hosszú távon jó hatással van a reproduktív szervekre. A gyakorlás kismamaként is, szinte az egész terhesség alatt folytatható, az Iyengar oktatók biztonsággal vezetnek a szülésig.
A jóga egy filozófia, aktív meditáció, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy tudatosabb legyél, hogy megismerd a szükségleteidet, figyelembe vedd őket és kedves, szeretetteli kapcsolatot alakíts ki saját magaddal. Amennyiben rendszeresen és kitartóan gyakorolsz, észre fogod venni, hogy az életben is sokkal jobban helyt tudsz állni minden szerepedben, nagyobb lesz az önbizalmad és nyitottabb leszel a változásra.

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések