+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont Jógastúdió | Kismama

Mozgásszervi változások a várandósság alatt

A várandósság egy nő életének egyik legszebb időszaka, ugyanakkor olyan változások történnek, amelyek nem csak kilenc hónapig határozzák meg egy kismama életét.
Szerencsére nagyon sokaknál megfigyelhető már a tudatosság – legyen szó lelki, vagy fizikai egészségünkről. Sok szó esik a várandósság alatti lelki folyamatokról, a szülés utáni pszichés állapot megváltozásáról. Most azonban gyógytornászként a nem kevésbé fontos fizikai változásokról szeretnék kicsit bővebben írni. A hormonális változások mellett ugyanis ízületi és vázrendszeri elváltozások is kialakulnak, így hosszú távon gondolkodva fontos, hogyan gondoskodik a kismama magzata mellett a saját egészségéről is.
Sok minden arra a természetes folyamatra vezethető vissza, hogy a terhesség alatt a női hormonszint megemelkedik, lazulnak a szalagok, lazulnak az izmok – ezzel már a magzat méretére és súlyára, illetve magára a szülésre is készül az anya szervezete.
Érdekesség, hogy korábbi gerincpanaszok akár meg is szűnhetnek emiatt. Ez persze ritkábban fordul elő. Gyakrabban azonban, hogy új panaszok alakulnak ki. A terhesség alatti súlygyarapodás miatt a test statikai tengelye, súlypontja megváltozik, a súlypont pedig áthelyeződik. Emiatt kompenzációs folyamatok indulhatnak meg, az új egyensúly kialakulásával mozgásszervi panaszok jöhetnek elő. A magzat növekedésével ízületi, hát- és derékfájdalmak alakulhatnak ki.
Mivel a kismamák háton, vagy oldalt fekve tudnak csak aludni, a csípő a normálistól eltérő terhelést kap. Hasonló a helyzet derékproblémák esetén is: a várandósság alatt megváltozik a gerinc terhelése, az ágyéki szakasznak pedig más lesz az íveltsége, amely megterheli a csigolyákat. Kutatások arra is felhívták a figyelmet, hogy a lábboltozat feszesen tartásáért felelős szövetek a várandósság ideje alatt jelentősen meglazulnak (a fentebb említett hormonális hatás miatt), ez pedig néhány milliméteres talphossz növekedést és a boltozat csökkenését idézték elő.
Nagyon fontos, hogy a várandósság alatt is odafigyeljünk a mozgásszervi panaszokra, ugyanis a hozott vagy szerzett problémák befolyásolhatják a szülés módját.
Akár előjönnek mozgásszervi panaszok a várandósság során, akár nem, mindenképpen érdemes valamilyen kíméletes mozgásformát keresni ebben az időszakban is. A kismama torna, kismama jóga speciális gyakorlatai között találunk a medencefenék izmait erősítő és lazító gyakorlatokat, melyek elsajátítása a szülés alatt, és utána is hasznosak lehetnek. Szintén érdemes beiktatni a gerinc és a csípő körüli izmok lazító, illetve óvatos erősítő gyakorlatait. A kismama torna során tanulhatunk a vajúdás és kitolás szakaszában használatos légző-, illetve relaxáló gyakorlatokat.
Muszáj megemlíteni a szétnyílt hasizom (latinul rectus diastasis) fogalmát is, mellyel egyre gyakrabban találkozhatunk. A magzat növekedésével az egyenes hasizmot összekötő vastag rostos kötőszövet szétnyílik, ez a várandósság során természetes folyamat. Ha ez a középső kötőszövet réteg a szülés után nem tudja visszanyerni eredeti állapotát, az esztétikai probléma mellett komoly panaszokat tud okozni. Speciális tornával azonban nagyon jó eredmények érhetőek el ezen a területen is.

Források:
https://szimpatika.hu/cikkek/11499/hogyan-valtozik-a-noi-test-a-terhesseg-alatt-
https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas/milyen-valtozasok-erik-a-noi-testet-a-varandossag-alatt-381
https://www.gyogytornaszom.hu/a-szetnyilt-hasizom-gyogytornaval/

hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

további bejegyzések