+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont Jógastúdió | Női archetípusok

Női szerepeink megélése

BELSŐ ARCHETÍPUSAINK MEGISMERÉSE, MINT IRÁNYTŰ NŐI SZEREPEINK VILÁGÁBAN
Női létünk során nőiségünk számos aspektusával találkozunk, életünk egyes szakaszaiban más-más női minőségeket fedezhetünk fel magunkban. Belső Nőink közül vannak, akiket könnyebben tudunk megélni, befogadni és természetesen kapnak teret életünkben, míg mások háttérbe szorulhatnak neveltetésünk, élethelyzetünk, vagy örökölt mintázataink okán.
Van, hogy egyik vagy másik bennünk élő női rész túlműködésbe kerül, vagyis túlságosan hangsúlyos helyet foglal el életünk szinterén, ezzel más részek viszont automatikusan háttérbe szorulnak és láthatatlanná válnak környezetünk és akár saját magunk számára is.
Ezek a túlműködő szerepek, női archetípusok bennünk jellemzően egy védekező mechanizmus folytán veszik át a domináns szerepet, nem megélt belső női részeink pedig gyakran egy rossz diszharmonikus örökölt minta vagy a minta hiánya okán nem tudnak megnyilvánulni.
Előfordul az is, hogy két vagy akár több bennünk élő Nő ellentmondásba kerül, így egy belső harc és ebből adódó feszültség vagy akár káosz alakulhat ki. De vajon mi a megoldás? Hogyan tudjuk megélni női részeink harmóniáját, integritását és nőségünk kiteljesedését?
Első lépésként fontos, hogy megismerjük és találkozzunk egyes női részeinkkel, a bennünk élő női archetípusokkal. Így lesz lehetőségünk tudatosítani saját női működésünket, az egyes énrészeink közötti kapcsolatot – vagy a kapcsolat hiányát –, esetleges belső konfliktusainkat.
A bennünk élő archetípusokat meglátva és tudatosítva organikusan elindul egy belső átrendeződés, teret nyitunk nőiségünk kiteljesedésének.
Több rendszer létezik, mely segít eligazodni a női szerepeink világában. Ebben az írásban a 9-es felosztást mutatom be, mely meglátásom és tapasztalatom szerint a legegyszerűbb és legátfogóbb, egyben a legtámogatóbb női szerepeink átlátásában, rendezésében és így nőiségünk kibontakoztatásában.
Az archetípusokról olvasva lehet egy első érzésünk egyes női részeinkkel kapcsolatban. Ezek az apró benyomások is sokat üzenhetnek arról, hogy az egyes részeinkkel miként kapcsolódunk és mennyire tudunk teret adni számukra életünkben vagy épp mennyire taszít az általuk képviselt minőség? Hiányt vagy integrált aspektust jelentenek életünkben?
A bennünk élő archetípusok megismerése és integrálása új perspektívát nyithat nőiségünk megélésében. Ráismerhetünk, hogy minden részünknek helye van az életünkben, egyiket sem kell elnyomnunk vagy nélkülöznünk, ahhoz, hogy egy másikat megélhessünk.
Hrotkó Heléna

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések