+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont | Blog | Mi is a szerelem valójában?

Mi is a szerelem valójában?

Tudósok és írók évszázadok óta próbálják megragadni a szerelem lényegét. Néhányan a romantikus szerelmet egy mindkét fél számára előnyös szövetségnek tekintik, amely adok-kapok alkukon és üzleti egyezségen alapszik. Mások történelmi nézőpontból szentimentális társadalmi szokásnak vélik, míg a biológusok a gének átörökítését és az utódok felnevelését biztosító stratégiának tartják.
De a legtöbb ember számára a szerelem mindig is titokzatos és megfoghatatlan érzés volt, körülírható, de nem meghatározható, amely változó, múlandó és véletlenszerű. Napjainkban a szerelemre nem gondolhatunk az ismereteinket meghaladó titokzatos erőként, mivel ahhoz már túl nagy jelentőségre tett szert. A legtöbb ember életében a szerelem vált a központi érzelmi kapcsolattá.
Ennek legfőbb oka az, hogy egyre inkább társas elszigeteltség vesz körül minket, mivel a legtöbbünk már nem a tágabb családunk vagy a gyerekkori barátaink támogató közösségében él. Egyre többet dolgozunk, így egyre kevesebb lehetőségünk van mély kapcsolatok kialakítására. A párok többnyire kétszemélyes közösségekben élnek, így elkerülhetetlen, hogy a társunktól várjuk az érzelmi kötődés és a valahova tartozás érzését, azt, amit nagyszüleink még egy egész falutól kaptak meg. Erre tesz még rá egy lapáttal a populáris kultúra, a romantikus szerelmet az egekig magasztalva. Így nem meglepő, hogy az emberek legfontosabb életcéljai között első helyen a boldog szeretetkapcsolat áll, megelőzve a pénzügyi sikert és a sikeres karriert.
Ezért fontos megérteni, hogy mi a szerelem, hogyan alakul ki, és hogyan őrizhető meg. Szerencsére a szerelem jelenségének izgalmas és forradalmian új felfogása kezd elterjedni, amely szerint a szerelem valójában az emberi faj legellenállhatatlanabb túlélési mechanizmusa. A szerelem kialakulásának legfőbb oka és célja nem az utódok biztosítása, hanem a szeretet révén mély érzelmi kötődés kialakítása néhány, számunkra értékes személy irányába, akik biztos menedéket nyújtanak nekünk az élet viharai közepette. A szeretet védőbástya, amelynek az a rendeltetése, hogy érzelmi védelmet nyújtson számunkra a létezés viszontagságaival való küzdelmek során.
Az érzelmi kötődésre való vágyódás a génjeinkbe és a testünkbe van kódolva, amely éppolyan alapvető feltétel az élethez, az egészséghez és a boldogsághoz, mint a táplálék, a fizikai biztonság és a szex szükséglete.
Érzelmi kötődésre van szükségünk néhány fontos személlyel, hogy testileg és lelkileg egészségesek legyünk – hogy életben maradjunk.
A szeretet nem a hab az élet tortáján. A szeretet megélése olyan alapvető emberi szükséglet, mint az oxigén vagy a víz. Ha ezt megértjük és elfogadjuk, akkor könnyebben eljuthatunk a kapcsolati problémák gyökeréig.

Pap Katalin
párkapcsolati coach, házassági tanácsadó

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések