+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont | Blog | Önkifejezés és jóga

Önkifejezés és jóga

Mit jelent, és hogyan tudjuk kifejezni önmagunkat?
Az önkifejezés alapvető emberi, lelki szükségletünk, ennek hiánya depresszióhoz vezethet. Igyekszünk a belső világunkat, gondolatainkat, érzelmeinket megmutatni másoknak. Ez sokszor nehézséget okoz, mert ahhoz, hogy kifejezhessük önmagunkat, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy kik vagyunk, mit érzünk, és ezt hogyan tudjuk megmutatni. Egyrészt az érzelmek és a gondolatok kifejezhetőek alkotásokban, sokféle művészeti ágban, másrészt önkifejezés az is, amikor vállaljuk a véleményünket, vállaljuk amilyenek vagyunk, nem akarunk megfelelni külső elvárásoknak, nem akarjuk másnak mutatni magunkat, csak azért, hogy figyelmet, vagy elfogadást kapjunk.
Az olyan ember társaságában, aki ismeri önmagát, szeretetben és elfogadásban él a belső világával, jó lenni. Az ilyen emberre mondják, hogy hiteles, összhangban van önmagával és ez érződik a kisugárzásán is.
A jóga célja, hogy egyensúlyt teremtsen a test-lélek-elme között, hogy rátaláljunk az önvalóra, a belső hangunkra és egyensúlyba kerüljünk. Hogy visszataláljunk az álmainkhoz, hogy levessük az álarcokat, amik elfedik a valódi énünket. A jóga segíthet ebben.
Ahogy elmélyedünk a gyakorlásban, oldódnak a belső blokkok a testben és a lélekben, és ha kitartóak vagyunk, elindul a változás. Letisztultabb lesz az életünk, könnyebb lesz elengedni a megfelelési kényszert, és segíthet legyőzni félelmünket, ami meggátol abban, hogy ki merjük mondani, amit gondolunk és érzünk. Lehet, hogy új utakat találunk az önkifejezéshez, ami örömet hoz az életünkbe.
Az önkifejezés központja a torok csakra, ami, ha nyitott és szabadon áramló, akkor képesek vagyunk kommunikálni az igényeinket, hallatni a hangunkat, anélkül hogy ez bántó lenne másoknak, és anélkül hogy szorongás támadna bennünk attól, hogy mit gondolnak rólunk. Segít, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal és képesek legyünk elfogadni az életet, fenntartások nélkül.
Viszont, ha sok az elhallgatott mondanivaló, a ki nem mondott szó, akkor ezek mentális és energetikai szinten is blokkokat okozhatnak, amik testi tünetekben is megnyilvánulhatnak (krákogás, torokfájás, pajzsmirigy problémák). Ilyenkor érdemes erre a területre kiemelten figyelni.
Találjuk meg, mi tesz boldoggá minket, milyen tevékenység, időtöltés, vagy hobbi az, ami a leginkább kifejezi a belső világunkat és ne féljünk azt megmutatni, kifejezni. Ne a külső elismerés miatt, hanem a belső megnyugvás és béke miatt.
Próbáld ki, micsoda szabadságérzetet ad, ha megengeded magadnak, hogy azt kommunikáld a világ felé, amit valójában érzel, gondolsz!
Középpont | Román Judit
Román Judit | Jógaoktató

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések