+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

Jóga

jógaóra Hatha jóga

jógaóra

A hatha jóga talán a legelterjedtebb, legismertebb jógairányzat. Minden jóga gyakorlás alapját képezi.
Történet
A hatha szó két szóból tevődik össze: a “Ha” a Napot, a “Tha” Holdat jelent. Ez a jógában az aktív-passzív, a soláris-lunáris energiák kiegyensúlyozását jelenti a test, a lélek és a szellem szintjén.
Egy hatha jóga órán az ászanázáson (testtartások) túl a jóga többi gyakorlati ágát is megismerheted.
Ezek a meditációs gyakorlatok, a mantrák zengetése, a pranajam(életerőt növelő légző) gyakorlatok, a kryák (tisztító, méregtelenítő gyakorlatok) illetve a relaxációs gyakorlatok.
Az órák rövid ráhangolódással kezdődnek. Ilyenkor elengedjük az aznapi zakatoló elme állapotot és mentálisan is megérkezünk a jógaterembe.
Ezt követi az OM mantra zengetése. A mantra hagyományos definíciója “Mananat trijate itti mantram”, vagyis a mantra az, ami megvédi az elmét. Amikor együtt zengetjük a mantrát akkor egy közös, kollektív tudat mezőt hozunk létre a mantra vibrációjának hatására. Segítve ezzel a befelé figyelést. A mantra zengetés tehát egy olyan mentális folyamat mely felemel, szóhullám mely megtisztít, vibráció mely megvéd. Az óra következő állomása a pranajam gyakorlás, melynek célja a prána(életerő) megsokszorozása és szétterjesztése a testben.
A következő rész a Krya, vagy tisztító gyakorlatok. Ezeknek az előkészítő gyakorlatoknak célja a fizikai test és az elme megtisztítása kiegyensúlyozása. A test rendezetlenségeit az úgynevezett vikrutikat távolítják el, hogy testünk alkalmassá váljon a gyakorlásra és ne energetikai kibillentségben végezzük az ászanákat.
Foglalkozások
A hatha jóga órán az ászanákat statikusan, több légzésig tartjuk ki, hogy legyen időnk megfigyelni testérzeteinket, légzésünket, tudatállapotunkat, miközben átjár minket a póz energetikája. A nyújtózással szabadabb mozgásteret teszel lehetővé. Amikor ászanázol testeden belül teremtesz teret a tudat számára kiterjedéshez. Az órán a teljes testet átmozgatjuk fejtetőtől a lábújjak hegyéig. Az ászanák mindenki számára felvehetőek. Mélyítésük már gyakorlottságtól függ. Az órát vezetett relaxációval és mantra zengetéssel zárjuk. Azért van erre szükség mert, a hétköznapok során érzékszerveink folyamatos és felfokozott ingerlésnek vannak kitéve, ez egyben azt is jelenti, hogy idegrendszerünk is folyamatos készenléti állapotban van. Az öt cselekvőszerv(kezek, lábak, hangképző, emésztő, szaporító szervek) folyamatos válaszadási módban vannak. Az elménk feldolgozza az információkat és tudatos vagy automatikus válaszokat generál.
Ebben a zakatoló körfogásban szükséges megállni, pihenni, feltöltődni!
A relaxáció során felfüggeszthető az öt érzékszerv és az öt cselekvőszerv közvetlen és folyamatos inger-válasz kapcsolata, kialakítva ezzel egy mély pihentető állapotot.
A jóga tehát lecsendesít, visszaterel önmagadhoz, összekapcsol legbelsőbb Éneddel.

jóga Oktatóink

középpont órarend

1.

Válassz

Válaszd ki jógaóráink közül azt, ami a leginkább érdekelne.

2.

Nézd meg az órarendet

Az órarendre kattintva megtalálod az általad keresett jógaóra időpontját.

3.

látogass el hozzánk

Már csak annyi a dolgod, hogy ellátogass hozzánk, szeretettel várunk a Középpontban!