Szolgáltatás testnek

ismerj meg Somogyi Orsolya

Táplálkozási és életmód tanácsadás

Somogyi Orsi vagyok, okleveles funkcionális táplálkozási és életmód tanácsadó, Metabolic Typing by Horisan szakértő, képződő fitoterapeuta és egy örök kutató. Kiskorom óta jelen volt az életemben a táplálkozás, az étkezés öröme. Édesapám cukrász és szakács is lett a családunkban, így mindig központi szerepe volt az étkezésnek. Ugyan ilyen volt a mozgás is, ami balett volt kezdetben, majd tánc, aerobic, fitnesz, funkcionális edzés, jóga és chi kung. A jelenben az utóbbi kettő maradt meg. Középiskola után a fitnesz mellett elkezdett érdekelni az étel, mint táplálás, nem csak örömforrás.
Több fajta táplálkozási módszert – mondhatni az összeset – kipróbáltam, de egyik sem működött igazán. Hiába sportoltam és követtem a különböző diétákat, több diagnosztizált betegségem is volt (IR, PCOS, pajzsmirigy alulműködés) és ennek következtében rendszertelen és fájdalmas menstruáció, túlsúly, állandó fáradtság, bőr- és emésztési problémák. Gyógyszert javasoltak az orvosok, de úgy döntöttem, hogy természetes úton szeretném visszaállítani az egyensúlyt, megtalálva a gyökér okokat, ezért tovább kutattam. Sok könyvet elolvastam a témával kapcsolatban, rengeteg előadáson és tanfolyamon vettem részt.
2011-ben találtam rá egy olyan módszerre (Metabolic Typing by Horisan), ami a szervezet anyagcseréjét felmérve mutat utat, teljesen személyre szabva, mi az javasolt táplálkozási irány. Ez a módszer átütő eredményt hozott az életemben, amint elkezdtem alkalmazni a mozgás mellett. Megszűnt minden egészségügyi problémám, stabilizálódott az energiám és a súlyom. 2012-ben elvégeztem a módszerhez tartozó táplálkozási szaktanácsadó tanfolyamot és eldöntöttem, hogy hivatásszerűen szeretném tovább folytatni ezt a hobbimat.
Ez után rájöttem, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa. Így tovább képeztem magam egészségügy, természetgyógyászat, fitoterápia, aromaterápia, funkcionális egészségfejlesztés és táplálkozási ismeretek (Funkcionális Medicina) és kínai 5 elem tan területen. Így segítve a hozzám fordulókat egy átfogóbb és mélyebb tudással, a táplálkozás, az életmód és a természetes gyógymódok, módszerek területén. Azóta is folyamatosan tanulok és képzem magam, hiszen pont a táplálkozástudomány az a terület, ahol a legfrissebb kutatásoknak megfelelően változnak az irányelvek. Ilyen új terület a mikrobiom területe is, amiben jelenleg szintén képződöm. Későbbi terveim között szerepel az ájurvéda elsajátítása és a különböző irányok egymásba integrálása is.
Árak
Előzetes állapotfelmérés konzultációval (60 perc – első alkalom) 20 000 Ft
Utánkövetés alkalmak (60 perc) 20 000 Ft / (90 perc) 30 000 Ft
Anyagcsere állapotfelmérés kiértékeléssel (online) 30 000 Ft
Funkcionális állapotfelmérés konzultációval (60 perc) 30 000 Ft
Telefonos konzultáció (30 perc – egyeztetés az együttműködés alatt) 10 000 Ft

Somogyi Orsolya Anyagcsere állapotfelmérés

kérdőív alapján kiértékeléssel

A módszer bemutatása:
A Metabolic Typing lényege, hogy felméri a szervezet igényeit és ezzel egy oldalról optimalizálja az egyensúlyt idegrendszeri és égetőrendszeri (energiahasznosulás) területeken. Ezen felül még fontos szerepet játszik az emésztőrendszer és a hormonrendszer.
Minden embernek mástól működik jól az anyagcseréje, genetikai adottságai és állapotától függően. Van, akinek a fehérje- és zsír dús étrend az ideális, míg másnak az összetett szénhidrátokban gazdag vagy épp a vegyes étrend. Ezeket az irányokat mindig a jelen állapotban lévő egyéni sajátosságok határozzák meg. Ide tartozik az idegrendszer, az égetőrendszer, a hormonrendszer és az emésztőrendszer. Ha ezek a területek nincsenek egyensúlyban, egyénileg határozzuk meg, milyen arányban érdemes fogyasztani fehérjét, zsírt és szénhidrátot és ezeket miből érdemes bevinnünk, hogy egy oldalról támogassuk az egyensúlyt. A makro tápanyagok bevitelével hatni tudunk ezekre a területekre és emellett nagyon fontos szerepet játszik az életmódunk, a mentális és lelki állapotunk is.
A módszer szerinti hormonális oldal meghatározza a testalkatunkat és azt, hogy hova hízunk. Ezért hasznos, ha tudjuk, miből ne igyunk vagy együnk sokat, ha szeretnénk elkerülni a táplálkozás okozta kritikus területekre való hízást (törzs, felkarok, has, csípő, bricsesz, fenék).
A részletes anyag tartalmazza az egyéni élelmiszerlistát és javaslatokat a táplálkozáshoz, életmódhoz. Miket érdemes (t)enni milyen arányban, miket ritkán és mi az, ami lehetőség szerint kerülendő.
Fontos: Az Metabolic Typing rendszere a Funkcionális Medicina szemléletét nem tartalmazza, csak a marko tápanyagokra (fehérje, zsír, szénhidrát) vonatkozó információkat. A Funkcionális Medicina sok esetben felülírja a Metabolic Typing szerinti információkat egyéni állapottól függően.

Somogyi Orsolya Funkcionális állapotfelmérés

laborelemzéssel és konzultációval

A módszer bemutatása:
A Funkcionális Medicina szemlélete a hagyományos orvoslásnál egy sokkal mélyebb, valódi okokat kereső szemlélet, mely a különböző szervrendszerek (emésztőrendszer, idegrendszer, immunrendszer, hormonrendszer) funkcionális működését, összefüggéseit tartja szem előtt és egyensúlytalanságainak gyökér okait, stressz faktorait kutatja biokémiai, azaz testi szinten. Mindemellett a lelki és szellemi működésre is hangsúlyt fektet.
Figyelembe veszi a táplálkozásnál a mikro tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek), az életmódot és környezeti tényezőket. Étel központú, természetes gyógymódokat használ és a gyökér okok megszüntetésében, majd az egyensúly megtartásában mutat utat.
A legfontosabb biokémiai stressz faktorok a következők lehetnek: fehérjeemésztés zavara, szénhidrátemésztés zavara, zsíremésztés zavara, felszívódási zavar, tápanyaghiány, ételérzékenységek és allergiák, cukoranyagcsere zavara, hormonok zavara, rejtett gócok és gyulladások, krónikus és visszatérő fertőzések, cirkadián (alvási) ritmus zavara, bélflóra egyensúlyának zavara, szimpatikus idegrendszer zavara, méreganyagok felhalmozódása, terhelt nyirokrendszer, nem megfelelő légzés, krónikus érzelmi és mentális stressz miatti egyéb zavarok stb.
Hogyan néz ki a gyakorlatban?
Kérdőíves állapotfelmérés és célzott laborvizsgálatok keretében feltérképezzük a tünetek mögötti összefüggéseket és okokat. Preventív látásmódot használva tekintünk a különböző vizsgálati eredményekre is. Sok esetben a laborértékek tartományon belül esnek, mégis vannak jelei a nem megfelelő működésnek pl. gyenge emésztés és sok esetben ezek másik területen jelentkeznek.
Miben segít Neked?
 • Mik a tünetek mögötti okok testi szinten?
 • Tápláló-e az étkezés?
 • Van-e tápanyag hiány?
 • Hogyan működik a gyomor és az emésztőrendszer?
 • Van-e felszívódási zavar?
 • Mi az oka a nem megfelelő emésztésnek vagy a felszívódási zavarnak?
 • Vannak-e ételintoleranciák, allergiák?
 • Van-e gyulladás a szervezetben?
 • Hogy dolgozik a hormonrendszer?
 • Milyen idegrendszeri terheltségek vannak a test oldaláról?
 • Egyensúlyban van-e a bélflóra?
 • Hogyan működik az immunrendszer?
 • Van-e krónikus, rejtett fertőzés, ami terhel?
 • Hogy dolgoznak a detox rendszerek?
 • Megfelelő-e a táplálék kiegészítés?
Az állapotfelmérés után egyéni, célzott kúrákat és a funkcionális működésedet segítő táplálkozási és életmód javaslatokat használhatsz, hogy visszaállítsd az egyensúlyt. Hangsúlyt fektetve a tápanyag szinted maximalizálására, az életmódod harmónikus kialakítására és az érzelmi, mentális egyensúlyod megtalálására.
Az információk tájékoztató jellegűek, nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot.
Mind az anyagcsere- mind a funkcionális állapotfelmérést megelőzi egy előzetes konzultáció.
Az állapotfelmérésekre előzetes bejelentkezés szükséges!
Középpont Jógastúdió | Somogyi Orsolya
bejelentkezés | Elérhetőségek
A tanácsadásra előzetes bejelentkezés szükséges!

Somogyi Orsolya

jelentkezz test és lélek a középpontban

1.

Válassz

Válaszd ki szolgáltatásainkból azt, ami a leginkább érdekelne.

2.

Jelentkezz be

Küldj üzenetet vagy lépj velünk kapcsolatba. A bejelentkezésre kattintva megtalálod az általad keresett szolgáltató elérhetőségeit.

3.

látogass el hozzánk

Már csak annyi a dolgod, hogy ellátogass hozzánk, szeretettel várunk a Középpontban!

program programajánló