+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

Szolgáltatás testnek

ismerj meg Somogyi Orsolya

Táplálkozási és életmód tanácsadás

Somogyi Orsinak hívnak. Táplálkozással, életmóddal, természetes gyógymódokkal, a test- lélek-psziché kapcsolatával és a női működéssel foglalkozom. Végzettségeimet tekintve okleveles funkcionális táplálkozási és életmód szakértő, természetgyógyász és képződő fitoterapeuta vagyok. A tanokat alkalmazva életmódváltókat kísérek és funkcionális tünetekből mutatok kiutat, tanítom meg egyénileg, hogyan használd a természetes módszereket egyensúlyod megtalálásához vagy megtartásához.
Milyen esetekben fordulhatsz hozzám?
 • Emésztőrendszeri tünetek: puffadás, székrekedés, hasmenés, hasi diszkomfort, korai
  teltségérzet, bélgázok, kiálló has, édesség vágy, indokolatlan fogyás
 • Hormonális tünetek: alvási problémák, szabálytalan és/vagy fájdalmas ciklus, krónikus
  fáradtság, ingerlékenység, hasi hízás, hideg kéz-láb, túlsúly
 • Immunológiai tünetek: krónikus és visszatérő fertőzések, húgyúti fertőzés,
  ételérzékenységek, hisztamin problémák, gyulladásos állapotok
 • Haj, bőr vagy egyéb egészségügyi tünetek: hajhullás, pattanások, ekcéma, fejfájás,
  ködös agy, koncentrálási nehézségek, memória problémák, általános gyengeség,
  kimerültség, nőgyógyászati tünetek
 • Preventív jelleggel táplálkozás és életmód személyre szabásában
 • Babavállalás esetén a test tápanyag felkészítésében
Babavállalásra felkészítés
A babavárás felkészítő szakaszában segítelek a szervezeted tápanyag feltöltésében. Megtanítom mik a legfontosabb tápanyagok és ezt hogyan tudod bevinni étkezésből, kiegészítőkből és mit tehetsz életmód szinten, ami támogatja ezt a folyamatot. Nagy hangsúlyt fektetek a szervezet teljes körű tápanyag maximalizálásra, így az emésztőrendszer mellett, az idegrendszert, a hormonrendszert és az immunrendszert működtető vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is. Mindemellett a felszívódás rendezésében és a hormonok természetes egyensúlyának visszaállításában is utat mutatok. A cél mindig egy természetesen jól működő női szervezet, ami készen áll a magocska befogadására és segíti a fejlődésében.
Középpont Jógastúdió | Somogyi Orsolya
Anyagcsere állapotfelmérés kérdőív alapján - makrotápanyagok és arányok
Az Anyagcsere állapotfelmérés alapja a Metabolic Typing, ami felméri a szervezet táplálkozási igényeit ezzel optimalizálja az egyensúlyt hormonális-, idegrendszeri- és égetőrendszeri (energiahasznosulás) oldalról. Ez alapján kerülnek meghatározásra a makrotápanyagok és az arányok. Ezen felül a vércsoport is meghatározhat egyedi sajátosságokat.
Ha ezek a területek ideálisan működnek, megfelelő lesz a sejtek anyagcseréje, mert mind befolyásolják a szervezet tápanyag felhasználását, azaz a metabolizmust. Ha sejten belül nem megfelelő a működés, az kihat az egészségi állapotunkra, az energiánkra, testsúlyunkra.
Minden embernek mástól működik jól az anyagcseréje. Van, akinek a fehérje- és zsírdús étrend az ideális, míg másnak az összetett szénhidrátokban gazdag vagy épp a vegyes étrend. Ezeket az irányokat mindig a jelen állapotban lévő  egyéni sajátosságok határozzák meg. Ide tartozik az idegrendszer, az égetőrendszer, a hormonrendszer és az emésztés. Ha ezek a területek nincsenek egyensúlyban, egyénileg határozzuk meg, milyen arányban érdemes fogyasztani fehérjét, zsírt és szénhidrátot és ezeket miből érdemes bevinnünk, hogy támogatva legyen az egyensúly visszaállítása. A markrotápanyagok bevitelével hatni tudunk ezekre a területekre. Egyformán fontosak a mikrotápanyagok és a funkcionális működés is a folyamatban.
Hormonális oldalról a hasnyálmirigyen kívül a többi mirigyre is hatnak különböző élelmiszer csoportok, ezt nevezzük hormon típusnak. Ha sokáig ingerlünk egy mirigyet élelmiszerrel vagy negatív életmódbeli szokással, elfáradhat és nem lesz megfelelő a hormontermelés, melynek következtében túlsúly, fázósság, memória problémák, krónikus fáradtság, ködös agy, koncentrálási nehézségek stb. jelentkezhetnek. Érdemes tudnunk mikre figyeljünk az életmódon túl a táplálkozás kapcsán egyénileg, hogy megelőzzük a fent említett állapotokat, illetve ha már kialakult ráleljünk az okaira.  A hormon típusunk meghatározza a testalkatunkat és azt, hogy hova hízunk, ezért is hasznos, ha tudjuk miből ne igyunk vagy együnk sokat, ha szeretnénk elkerülni a kritikus területekre való hízást, amik a törzs, a felkarok, a has, a csípő, a bricsesz és a fenék.
Kérdőíves állapotfelmérés után egyéni élelmiszerlistát és részletes összefoglalót kapsz táplálkozásodhoz és a mozgásodhoz. Miket érdemes (t)enned, miket ritkán és mi az, amit lehetőség szerint kerülj. Modellezzük, hogy nézzen ki arányokban egy étel és ez hányszor legyen így a nap folyamán, illetve mik az alternatívák egyéni életmódodnak megfelelően.
A Metabolic Typing rendszere a Funkcionális Medicina szemléletét nem tartalmazza, csak a markotápanyagokra (fehérje, zsír, szénhidrát) vonatkozó táplálkozási információkat. A Funkcionális Medicina sok esetben felülírja a Metabolic Typing szerinti információkat egyéni állapottól függően (lásd lentebb).
Funkcionális labor állapotfelmérés - mikrotápanyagok és működés
A funkcionális labor állapotfelmérés alapja a Funkcionális Medicina, a hagyományos orvoslásnál egy sokkal mélyebb, valódi okokat kereső szemlélet, mely a különböző szervrendszerek – emésztőrendszer, idegrendszer, hormonrendszer, immunrendszer – funkcionális működését, összefüggéseit tartja szem előtt és zavarainak gyökér okait, stressz faktorait kutatja elsősorban biokémiai, azaz testi szinten. Mindemellett a lelki és szellemi működésre is hangsúlyt fektet, egy funkcionális zavart kiváltó ok lehet lelki-mentális eredetű is. Egészen a gyökerekig térképez és keresi a valódi kiváltó okokat, nem a tünetek szintjén kutat, mert ezek a valódi okoktól nagyon távol is jelentkezhetnek pl. emésztőrendszeri zavarok előidézhetnek migrénes tüneteket.
Figyelembe veszi a táplálkozásnál a mikrotápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek), az életmódot és a környezeti tényezőket. Étel központú, természetes gyógymódokat használ és a gyökér okok megszüntetésében, majd az egyensúly megtartásában mutat utat.
A legfontosabb biokémiai stressz faktorok – funkcionális zavarok, amiket jelezhetnek a laboreredmények: Fehérje emésztés zavara, Szénhidrát emésztés zavara, Zsír emésztés zavara, Emésztési- és felszívódási zavar, Cukoranyagcsere zavara, HPA-tengely és HPT-tengely zavara, Mitokondriumok működési zavara, Cirkadián (alvási) ritmus zavara, Bélflóra egyensúlyának zavara, Paraszimpatikus idegrendszer zavara (Nervus Vagus), Immunitás működési zavara, Detox útvonalak zavara
Mik a leggyakoribb okok a funkcionális zavarok hátterében?
 • tápanyaghiány
 • oxidatív/nitrozatív stressz
 • táplálkozási szokások pl. anti-tápanyagokban és gyulladásfokozó alapanyagokban gazdag étrend, túlevés stb.
 • élelmiszeripari hatások pl. üzemi feldolgozás, adalékok
 • életmód szokások pl. kevés és nem időben történő alvás
 • környezeti hatások pl. fényhatás
 • túllégzés
 • mozgáshiány pl. gyenge nyirokrendszer és keringés
 • krónikus fertőzések
 • rejtett gócok pl. fog
 • megrövidült, befeszült izmok pl. ülőmunka és stressz
 • toxikus terhelések (nehézfémek, növényvédő szerek, kozmetikai anyagok, mikotoxinok, -baktériumtoxinok, xenoösztrogének stb.)
 • genetikai okok pl. HPU
 • génmutációk: MTHFR, COMT stb.
 • régóta tartó érzelmi és/vagy mentális stressz pl. félelmek, szociális szorongás
 • traumatizáció – reziliencia képessége pl. áldozat szerep
 • epigenetikus hatások pl. traumás szülés, elhagyagoló anya, érintés hiánya
Kérdőíves és labor állapotfelmérés keretében feltérképezzük a tünetek mögötti összefüggéseket és okokat. Preventív látásmódot használva tekintünk a különböző vizsgálati eredményekre is. Sok esetben a laborértékek tartományon belül esnek, mégis vannak jelei a nem megfelelő működésnek pl. fázósság tartományon belüli hormon értékeknél vagy fáradtság normál vas értéknél.
Az állapotfelmérés után – amennyiben indokolt – egyéni, célzott kúrákat, protokollok alkamazunk havi monitorozással egyensúlytalanságaid visszaállítására. Emellett funkcionális működésedet segítő táplálkozási és életmód javaslatokat kapsz, hogy támogasd vagy megtartsd az egyensúlyod. Hangsúlyt fektetve a tápanyag szinted maximalizálására, az életmódod harmónikus kialakítására és az érzelmi, mentális egyensúlyod megtalálására.
Árak

Előzetes konzultáció kérdőív alapján (60 perc – első alkalom) 20 000 Ft
Után követés alkalmak (60 perc) 20 000 Ft / (90 perc) 30 000 Ft
Anyagcsere állapotfelmérés e-mail kiértékeléssel 30 000 Ft
Funkcionális állapotfelmérés konzultációval (60 perc) 30 000 Ft
Telefonos konzultáció (30 perc – egyeztetés az együttműködés alatt) 10 000 Ft

Az Anyagcsere- és a Funkcionális labor állapotfelmérést minden esetben megelőzi egy
előzetes konzultáció, ahol egyéni állapotodnak megfelelően megtervezzük melyik
területtel (makro és arányok vagy mikro és működés) érdemes kezdeni az egyensúly
megőrzéséhez vagy visszaállításához!

Az információk tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak
bármilyen betegséget vagy állapotot és nem helyettesítik az orvosi kezelést.

Középpont Jógastúdió | Somogyi Orsolya
bejelentkezés | Elérhetőségek
A tanácsadásra előzetes bejelentkezés szükséges!

Somogyi Orsolya

jelentkezz test és lélek a középpontban

1.

Válassz

Válaszd ki szolgáltatásainkból azt, ami a leginkább érdekelne.

2.

Jelentkezz be

Küldj üzenetet vagy lépj velünk kapcsolatba. A bejelentkezésre kattintva megtalálod az általad keresett szolgáltató elérhetőségeit.

3.

látogass el hozzánk

Már csak annyi a dolgod, hogy ellátogass hozzánk, szeretettel várunk a Középpontban!

program programajánló