+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

Jóga

jógaóra Senior jóga

Szoyka Enikő

Óráinkat az ötven fölötti korosztálynak állítjuk össze. Ha nehezebben mozdulsz, tompának, lassabbnak érzed magad, akkor itt a helyed! Főként ászanákkal, azaz speciális szabályok szerint végrehajtott testhelyzetekkel, valamint légzőgyakorlatokkal foglalkozunk. Gyakran előkerülnek a jóga elméleti tanításai, s azoknak a jelenre alkalmazható formái.
A korosodás természetes folyamat, a születéssel kezdődik. Az egyik életszakasznak a másikba történő változását jelenti. A test és a tudat változik, de a jóga tanítása szerint mindannyiunkban van egy halhatatlan lélek, aki nem változik. Az idős kor áldás, mert a fiatalabbak tisztelete kíséri, odafigyelsz jobban gondolataidra és tetteidre, amennyiben egészséges tudsz maradni. De az egészségért meg kell dolgozni. Nem tudod megvenni, ám kitartással és lelkesültséggel létre tudod hozni.
Az egészség dinamikus folyamat, amelyet akaraterővel és a test megfelelő alkalmazásával tarthatsz fönn. Az ászanák nyújtják, kiterjesztik, adott esetben összepréselik az izmokat, melynek révén a vért kipréseled az izmokból, ízületekből, belső szervekből, majd visszaáramoltatod azokba. Ez a masszázshoz hasonló technika a méreganyagokat is kihatja a szervezetből. Az ászanák így elűzik a testi nehézséget, javítják a mozgásszervek működését, a vérkeringést. A légzőgyakorlatok a tüdő egészséges működésén túl az idegrendszerre vannak kiváló hatással és ezen keresztül a tudatállapotokat nyugtatják. Ha a test egészséges, akkor a leginkább a testi ügyeinkkel elfoglalt tudat is egészséges és a lélek felé fordulhat. A filozófiai gondolatok a tompaságot űzik el, mert élesebb lesz tekinteted és nagyobb áttekintést kaphatsz életedről, világodról.
Kérdés, honnan számítjuk az idős kort: az évek számát vagy a lelki érettséget tekintjük. Sokan már a harmincas éveikre megöregedtek, míg sok hetven körüli ember nem jutott túl kamaszkorán. A jóga módszereiben az a csodálatos, hogy minden korosztálynak és minden tudati beállítódásnak képes valamit nyújtani. A jóga testi-lelki tartást ad, így az évek számainak gyarapodása nem a bajok, hanem a bölcsesség és az érettség gyarapodását jelentheti.
Az Iyengar-jóga nem egy külön jógairányzat, hanem Iyengar mester tanítványai nevezték így el. Maga a mester egyszerűen csak jógának nevezte abbéli szilárd meggyőződésében, hogy pusztán a jóga több ezer éves hagyományát folytatja. A jóga a hindu filozófiai iskolák közül az egyik a rá jellemző tanításokkal. A legfontosabb talán az, amit Patandzsali a Kr. u. II. században a Jóga szútrákban úgy fogalmazott meg, hogy „A jóga a tudatállapotok lenyugtatása”. A lenyugtatáshoz sokféle eszközt kínál a jóga. A két alapvető: maga a jóga módszereinek napi szintű gyakorlása, valamint a vágyak csökkentése.
Idősebb korban az ember általában már nem annyira szertelen, figyelme, érzelmei, vágyai nem ugrálnak olyan gyorsan egyik tárgyról a másikra. Ezért Patandzsali alapvető tanítása természetes módon jelenik meg: a tudat lenyugszik. Ez a lenyugvás több tényező miatt jelenik meg: fogy a testi erő, meggyöngül az egészség, kellő mennyiségű tapasztalat vagy csalódás halmozódott föl az emberben az évek során.
Középpont Jógastúdió | Senior jóga
Időpontok | Elérhetőségek
Az órarendben szereplő óráinkra előzetes bejelentkezés NEM szükséges!

jóga Oktatóink

középpont órarend

1.

Válassz

Válaszd ki jógaóráink közül azt, ami a leginkább érdekelne.

2.

Nézd meg az órarendet

Az órarendre kattintva megtalálod az általad keresett jógaóra időpontját.

3.

látogass el hozzánk

Már csak annyi a dolgod, hogy ellátogass hozzánk, szeretettel várunk a Középpontban!