+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Szabó Lilla

Segítő kezek

Középpontunk - Szabó Lilla
Milyen út vezetett el téged a fejmasszázsig?
Érdekes volt a kezdet. Ezelőtt 8 évvel, mikor beléptem a 40-es éveimbe, szerettem volna megismerni olyan fiatalító arcmasszázst, amilyet magamon is gyakorolhatok. Számos kezeltem volt akkoriban, de a kapcsolati dinamika az életemben elsodort a Facelift arcmasszázstól. Az Indiai Champi Fejmasszázs viszont hagy annyi szabadságot, hogy a skalp területen felül az arcot is kezeljem. Ez egy összetett masszázs, hiszen ahhoz, hogy a fej izmait ellazíthassam, el kell lazítanom a nyak, váll, felső hátizmokat is, sőt még a karok, a kezek és az ujjak is átdolgozásra kerülnek.
Minden masszázs érint ún. marma pontokat. Ezek olyan pontok, melyek összeköttetésben állnak az egész belső elválasztású rendszerünkkel is. Így egy fejmasszázs nem csak a fejre hat, hanem általánosan az egész testre. Revitalizáló, nyugtató, lazító, stresszoldó masszázs. Különösképpen alkalmas migrén hosszú távú elmulasztására. Lehet kúraszerűen és kiváló arra is, ha az ember szeretne egy órán át élvezkedni és mély relaxációba kerülni.
Az érintés számomra egy különleges dolog, valahogy masszázs közben érzem a másik lelkiállapotát, érzéseit, pontosan tudom, hol van a legnagyobb szüksége rám és ezt azt hiszem nem lehet tanulni, valakiben ez a képesség vagy megvan, vagy nincs, hálás vagyok érte, szeretek segíteni az embereknek.
Mindig is érezted a vágyat, hogy segítő szakmát szeretnél vagy valamilyen esemény hatására alakult ki? Honnan fakad ez a fajta érzékenységed?
Azt gondolom, hogy ez egy folyamat volt nálam. Sok különböző érintéses terápiát tanultam, de igazán elhivatott akkor lettem, mikor már magamat is megsegítettem. Szerintem nagyon fontos egy terapeutánál, hogy az önismeretben elmerülve addig dolgozzon magán, ameddig a saját árnyékaival szembe tud nézni.
Mindenkinek nagyon nehéz saját magáról elfogadnia, hogy van sötét oldala, árnyék része. Mindannyian a gyerekkori traumáinktól szenvedünk, a gyerekkor az igazi karma kora, ha jól belegondolunk. Egy kisgyerek ki van téve a szülők, nagyobb testvérek és a felnőttek viselkedésének, sem fizikai, sem szellemi-lelki szinten sem tudja magát megvédeni, ha bántják. Így, egy terapeuta, aki másokat kezel, akár non verbálisan (a masszázs tipikusan ilyen), nagyon fontos, hogy az önismeretnek egy magas szintjén legyen. Ennek a folyamatnak szerintem sosincs vége, sosem mondhatjuk, hogy na, most már nem kell magamon dolgoznom, teljesen kész vagyok, hiszen fejlődni mindig lehet és kell is.
Onnantól, hogy magamon tudtam segíteni, vált igazán fontossá, hogy másoknak is tudjak, mert már volt mit átadnom. Az, hogy ki ér hozzá a testedhez, nagyon intim történet. Nem mindegy, hogy milyen szellemi szinten van, mennyire tiszta az energiája és így mennyire tudja a másikat tisztán érzékelni és csak az adni neki, amire szüksége van. Sem többet, sem kevesebbet.
Mi volt a legemlékezetesebb áttörés, amit fejmasszázs közben sikerült átélned?
Általában fejmasszázs közben az emberek teljesen elalélnak és átengedik magukat a bizalommal teli pihenésnek. Érzik, tudják, hogy a kezeim között biztonságban vannak és egy ún. theta állapotba kerülnek, mely még nem egy mély alvás, de a külvilág eltűnik és valahogyan van egy bezuhanás magadba.
Egyszer jött hozzám egy nagyon feszült középkorú nő, ráadásul először volt nálam. Bizalmatlan volt, mindenbe belekérdezett, masszázs közben is állandóan tudni akarta, mit miért érintek, nyomok, egy percre sem tudta elengedni magát. Hozzá teszem, súlyos migrénes fejfájással küzdött és éppen teljesen kimerült volt az előző napokban lezajlódott rohamtól. El sem tudtam képzelni, hogyan fogom tudni eljuttatni a theta állapotba, pedig az nagyon fontos egy jó kezelésnél.
Aztán rájöttem, hogy csak magamra kell figyelnem, összehangolódtam a forrással és leföldeltem magam (ez azt jelenti, hogy egyszerre voltam összekapcsolódva a lenttel és a fenttel) és tudatosan engedtem, hogy ez az energia, amennyiben ő is szeretné és jót tenne neki, a kezeimen át őt is megérinthesse. Így, bár a kezelés eleje zaklatott volt, kb. 10 perc után a horkolása jelezte, hogy mégiscsak sikerült mély állapotba kerülnie.
De a lényeg ezután jött: rendszeres vendégem lett és sikerült a migrénes rohamokat szinte teljesen eltüntetnünk, pedig korábban legalább havonta volt egy minimum. Most egy évben maximum egyszer-kétszer fordul elő vele, de az sem olyan heves, több napig tartó, mint korábban.
Mik azok a marma pontok? Hogyan lehet egy-egy pont érintésével nagy változást elérni?
A Marma pontterápia egy olyan energiagyógyító gyakorlat, amely az 5000 éves ayurvédikus gyógyítási rendszerben alakult ki. Alapja egy kidolgozott energetikai mátrix, amelyről általánosan úgy tartják, hogy a későbbi pontszerű terápiák, például az akupunktúra, az akupresszúra és a reflexológia alapja volt.
Az ayurvédikus életenergiapontok ismeretét eredetileg kettősségben használták: a kalaripayattu harcosok bizonyos marma pontokat ütöttek meg, hogy megöljék az ellenfeleket, míg az ayurvédikus orvosok más marma pontokat használtak a gyógyulás előidézésére. A marma mester, akit néha „Aasan”-nak vagy „Marmani”-nak neveznek, ritka tudással rendelkezett arról, hogyan kell a pránát (életenergiát) mozgatni vagy eltávolítani a kívánt eredmény elérése érdekében.
A Marma pontokat gyakran nevezik a tudat és az anyag találkozási pontjainak. A védikus bölcsesség szerint a fizikai testbe áramló életerőnek 72 000 csatornája van, amelyeket nadiknak nevezünk. Ezek az életáramlatok a szó szoros értelmében megelevenítik és felélénkítik az emberi testet. Azokat a pontokat, ahol a prána kilép a nadikból és belép a fizikai testbe, marma pontoknak nevezik. A marma pontok tehát összekötik a megfoghatatlan energetikai testet a kézzelfogható fizikai testtel.
108 marma pont van – 107 a fizikai testen és egy az elmében. Fizikailag a marma pontok ott találhatók, ahol az inak, csontok, izmok, ízületek, vénák, idegek és más szövetek találkoznak. Az ősi gyógyító orvosok feltérképezték a marma pontok konkrét helyeit, valamint a test különböző részeire gyakorolt hatásukat. Minden egyes marma pont megfelel egy adott vayunak (a prána funkciója), doshának (konstitúciós típus), dhatunak (testi szövet) és srotának (fizikai csatorna).
Hogyan működnek a marma pontok? Amikor a prána szabadon áramlik a nadikból a marma pontokba, akkor egészséges vagy. Ha azonban az energia stagnál, vagy áramlása megszakad, az egészség károsodik. Számos olyan gyakorlat létezik, amely megzavarhatja a prána természetes áramlását a karmapontokon keresztül:
  • Élettelen, félkész ételek fogyasztása
  • Rossz alvási szokások
  • Érzelmi stressz
  • Túlzott napozás
  • A testmozgás hiánya
  • Szennyezés, mérgezés
  • Természetellenes megvilágítás
  • Elégtelen kapcsolat a természettel
Mik mozgatják az életedet?
Három gyermekem van, három csodálatos ember. 26, 20 és 16 évesek, így eljött az idő, hogy a sorsfeladatomat betöltsem és más embereknek is segíthessek. Harmadik éve tanulok asztrozófiát, csillagbölcseletet, ez egészíti ki a masszázs kezelésemet. Szerelmemmel, Zolival közösen egyengetjük gyermekeink sorsát (neki is van három), kihívásokkal is bővelkedünk, de a tetterőnk és a vezettetésünk töretlen, minden akadályt legyőzünk.
Sok segítőnk van, legfőképpen Zoli családja, akik mindig mellettünk állnak és számíthatunk rájuk, mikor szükségünk van rá. Legfontosabb a család és mellette egyre fontosabb saját szerepünk kiteljesítése az életben. Imádjuk a természetet, minden gyerekünk, aki még iskolába jár waldorfos, így hálistennek ők is a természet gyermekei. A meditáció is nagyon fontos az életünkben, szerintem mindenkinek minden nap kellene meditálnia és akkor békében élhetne az egész Föld.
Képességem, hogy érzem, hol kell megérinteni azt, aki hozzám jön, tervezem egy teljesen intuitív masszázs elindítását. Ez egy olyan masszázs lesz, ami egy teljes együtt rezgést, összehangolódást kíván, egy mini szertartással, együtt légzéssel kezdődik, a szívterek összekapcsolódásával. Az intuícióm meg fogja mutatni, hol igényel a test oldódást, érintést. Egy órán át tart összesen, a végén egy mélyebb relaxációval fejezem be. Igény szerint lehetőség van az átéltek megbeszélésére, akár egy későbbi időpontban, de akár közvetlenül utána is. Összesen másfél órát tart így egy kezelés.

Amennyiben szeretnél Lilla kezei közt gyógyulni, az elérhetőségein tudsz időpontot foglalni:
obersovszky.lilla@gmail.com
‭+36 30 719 8275‬‬

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések