+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont Jógastúdió | Őszi immunerősítés jógával

Őszi immunerősítés jógával

Ha harmóniában élünk az évszakok változásával, könnyebb alkalmazkodnunk az időjárás változásaihoz. A legtöbb betegség az átmeneti időszakokban üti fel a fejét, ezért ilyenkor érdemes jobban figyelni magunkra.
A szervezetnek a nyári meleg után nehéz megszokni a hűvösebb időt, különösen akkor, ha hirtelen jön a lehűlés. Gyakran előfordul, hogy ilyenkor náthásak leszünk, jellemzőek a felső légúti megbetegedések, ezért érdemes erősíteni az ellenálló képességünket és felkészíteni magunkat az őszre.
Az immunrendszert több oldalról is lehet és kell támogatni:
  • kiegyensúlyozott táplálkozás, nyugodt étkezés,
  • sok zöldség, gyümölcs fogyasztása,
  • gyógyteák,
  • probiotikus hatású, fermentált ételek,
  • rendszeres mozgás,
  • elcsendesülés, minőségi alvás,
  • meditáció, mindfulness.
Egyrészt törekedjünk arra, hogy ellenállóbbá tegyük a testet a hidegebb időre, másrészt mentálisan is készülnünk kell a változásra, a csendesebb, befelé forduló időszakra, amikor kevesebb a fény, ami a kedvünkre is hatással van.
Hogyan lehet segítségünkre ebben a jóga? A jóga a szervezet öngyógyító energiáit serkenti, ezzel fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és a gyógyításban is. Holisztikus szemléletű tudomány, a fizikai test mellett a mentális és érzelmi síkra is hatással van. Egyszerre erősíti az idegrendszert és a belső elválasztású mirigyek munkáját, hat a nyirokkeringésre, a szervekre és a hormonokra.
Melyek azok az ászanák, amelyeket érdemes rendszeresen gyakorolni, ha az immunrendszert szeretnénk erősíteni?
Fontos, hogy legyen benne sok regeneráló póz, ami az endokrin rendszer működését és az idegrendszert is támogatja, valamint fordított pózok, amik a hormonális egészségben is szerepet játszanak, illetve hátrahajlások, mellkasnyitó gyakorlatok, hogy kinyíljon a szív tere és erősítse a pozitív gondolkodást. Az Iyengar jógában ezeket az immunerősítő ászanákat eszközökkel is megtámogatjuk, ami segít, hogy hosszabb ideig lehessünk a pózokban, valamint könnyebbé teszik a gyakorlást, ha alacsonyabb az energiaszintünk.
Néhány, otthon is könnyen végrehajtható póz:
  • supta baddhakónasana – feküdj hanyatt fekvésben egy hengerpárnára, vagy összehajtott takarókra, hogy kinyíljon a mellkasod, hajlítsd a térded és toldd össze a talpakat, tartsd puhán a légzésed és maradj néhány percig a pózban!
Középpont Jógastúdió | Supta Baddhakónasana
  • supta virasana – térdelj le, zárd a térdeket, a lábfejeket nyisd meg, húzd a csípő mellé és feküdj egy magas hengerpárnára! Tölts el így néhány percet!
Középpont Jógastúdió | Supta Virasana
  • viparita karani – hanyatt fekvésben hajlítsd be a térded, emeld fel a csípőd és támaszd alá a keresztcsontod jógatéglával, emeld fel a lábad a csípő fölé és maradj így néhány percig! A vállakat forgasd magad alá, nyomd le a felkart és lazítsd el a hasad!
Középpont Jógastúdió | Viparita Karani
A gyakorlás végén érdemes pránájámá-t (a légzés kiterjesztése, irányítása) is beiktatni, amely csökkenti a stresszt, szabályozza a vérnyomást és elősegíti a szervezet megerősödését: egészségesen tartja a tüdőt és méregtelenít, valamint szabályozza az endokrin rendszert is.
Természetesen, ha kezdő jógagyakorló vagy, mindenképpen keress egy tapasztalt oktatót, hogy helyesen hajtsd végre a pózokat, és ha már elsajátítottad őket, akkor rendszeresen gyakorolhatsz otthon is. A csoportos jógaórák is segíthetnek az immunerősítésben, hisz nincs is annál jobb, mint egy támogató közegben együtt jógázni. Készülj velünk együtt tudatosan az évszakváltásra!

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések