+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

Beszélő arcok

Középpont Jógastúdió | Schwarzenberger Éva Julianna

Más ember lennék nélküle

Középpontunk - Schwarzenberger Éva Julianna
Húsz évvel ezelőtt ismerted meg a kineziológia módszerét. Mikor és hol találkoztál vele először?

Egy barátság során. Van egy jó barátom, akivel amióta csak ismerjük egymást, részesei vagyunk egymás életének. Együtt jártunk gimnáziumba, főiskolára – ahol ő pánikbeteg lett. Állandó fejfájás kínozta. Félt elhagyni az otthonát. Metró, lift és repülőgép fóbiája lett. Gyógyszert kapott, amit több évig szedett. De a gyógyszer mellett nem lehetett kisbabája. Eldöntötte, hogy abbahagyja a tabletták szedését és megküzd a betegségével. A döntés után a kezébe akadt, az akkor még úton, útfélen megtalálható Pesti Est műsorfüzet: „Kezeld kineziológiával a pánikbetegséged!” – olvasta a véletlenül megtalált, hozzá szóló szavakat. És a kineziológia módszere működött.

Először „csak” lecsökkentették a gyógyszert – nyilván az orvossal együttműködve – majd elhagyhatta. Nem voltak többé pánikrohamai. Az ő gyógyulása a szemem előtt zajlott le, ennél hitelesebb, szemmel láthatóbb bizonyítékkal még sosem találkoztam. Az ő tapasztalata a kineziológiával, olyan volt nekem, mint egy fáklya…

Így léptél rá te is a kineziológia útjára…

Huszonéves voltam. Éltem a hétköznapinak mondható, kötelességtudó, jól beosztott életem. Nem foglalkoztam azzal, hogy van a lelkem. Az érzésekről, a mély, bennünk feszülő, megbújó érzelmekről, nálunk nem volt szó otthon. Nem gondoltam arra, hogy a lélekkel foglalkozni kell… Egy rendszeresen visszatérő egészségügyi probléma miatt mentem el először kezelésre. Azt gondoltam, ha a barátnőmnek megoldást nyújtott, akkor talán nekem is segíthet ez a módszer. És nemcsak segített, hanem felforgatta az egész világom, a szemléletmódom, az élethez és az önmagamhoz való hozzáállásom. Teljesen más emberek lennék ma nélküle.

Miért, milyen ember voltál előtte?

Félős, pesszimista, negatív világképű.

A kineziológus akihez jártam, egy nagy tudású, a lélek és a világ összefüggéseit jól látó, tapasztalt  szakember volt. Ő ajánlotta nekem Louis L. Hay Éld jól az életed című sikerkönyvét is. Előtte nem tudtam, hogy a saját gondolataimmal irányítani, befolyásolni tudom az életem. Azt hittem, csak megtörténnek a dolgok, hogy majd lesz valami, bőven elég, ha csak sodródom. Céltalanul éltem. Reklám szakon végeztem, ami számomra annyira volt jó, hogy rájöjjek, mennyire nem vagyok kreatív. Ma máshogy döntenék. Emlékszem magamra: egyáltalán nem volt önbizalmam, nem mertem kitűzni egy nagyobb célt, mert azt hittem, úgy sem tudom elérni. Most pedig tudom, hogy bármit is szeretnék, meg fogom tudni valósítani. Kizárólag rajtam múlik.

Középpont Jógastúdió | Schwarzenberger Éva Julianna
Hogyan segít rajtunk embereken a kineziológia?

Érzelmi stressz hatására, a bal agyfélteke pánik üzemmódba kapcsol, ami „üss vagy fuss” reakció néven vált ismertté. Ha az érzelmi stressz állapotából kiszabadulunk, képesek leszünk nyugodtan és hatékonyan reagálni, mivel a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása is akadálytalanul elérhető lesz. A kineziológia egy alternatív, holisztikus jellegű, képesség és személyiségfejlesztő önismereti módszer. Célja a jelenbeli és múltbeli érzelmi blokkok feloldása, a tudatosság fejlesztése, és a kiegyensúlyozott energiaáramlás útjában álló akadályok felszabadítása, az izomtesztelés és meghatározott korrekciós gyakorlatok segítségével. Az energetikai akadályok elhárításával beindul a test öngyógyító mechanizmusa.
Agyunk minden eseményt rögzít fogantatásunk pillanatától kezdve, és minden amit tapasztalunk hatással van ránk, arra, hogy egy adott szituációban hogyan döntünk, mit választunk.

Újra és újra játsszuk a múltbeli eseményeket más-más formában vagy életterületen. Egészen addig, amíg ezt tudatosan fel nem ismerjük (az izomtesztelés és a Viselkedési Barométer segítségével).
Munkánk során ezeket a tudatalattiban elrejtett információkat tudjuk tudatosítani, aminek következtében a múlt negatív eseményei nem  irányítanak többé minket észrevétlenül.

Mi volt számodra az egyik legfontosabb, amin a te életedben segített ez a módszer?

A házasság. Szerelmes voltam, és szerettem volna férjhez menni. De mégis hogyan, ha magát a szót sem tudom kimondani? Házasság… Ma már megy, de egykor félelemmel vegyes szorongás, távolságtartás és veszedelem kapcsolódott bennem ehhez a szóhoz. A házassággal kapcsolatban nem láttam magam körül semmi olyat, ami biztató volna. Sokáig hittem és biztosan állítottam magamban: „Ha ez ilyen, én nem kérek belőle.” Láttam milyen csenddel bántani… Több kineziológiai oldás és egy mélyből fakadó, az egész testemmel belerázkódó sírás után feloldódtam. Kinyíltak a lakat alatt lapuló érzések. Felszabadultak. És hagytak szeretni.

Középpont Jógastúdió | Schwarzenberger Éva Julianna
Hogyan zajlik egy kineziológiai oldás?

Én a One Brain módszerrel dolgozom, ami Gordon Stokes, Daniel Whiteside és CandaceCallaway nevéhez fűződik. Ők alkották meg a Viselkedési Barométert, melynek segítségével könnyen be lehet azonosítani azokat az érzelmeket, amelyek gátolnak bennünket céljaink elérésében. Gordon Stokes azt is felismerte, hogy az oldás akkor lehet igazán hatásos, ha a múltban minket ért negatív érzelmi töltést is semlegesítjük. Hiteles és tudományosan alátámasztott metódus.

Első lépésként felsorolod, hogy milyen problémáid vannak, hogy min szeretnél változtatni az életedben. Majd az izomtesztelés segítségével kiválasztjuk, melyik a jelenlegi legfontosabb az általad elmondottak közül, és ezzel kapcsolatban megalkotunk egy pozitív célt, amit el szeretnél érni.

Utána meghatározzuk a megoldatlan érzelmi stresszt és a rossz gondolati beidegződéseket, amik meggátolnak abban, hogy a képességeidet teljesen kihasználd. Ezek után korrekciót választunk az oldási technikák széles skálájából, azzal a céllal, hogy a negatív érzelmeket a lehető leggyengédebb módon távolítsuk el a testből és az elméből.

A korregresszió segítségével pedig ki tudjuk deríteni, hogy a múltban mikor blokkolódtunk le egy-egy rossz élmény hatására, ami mind a mai napig befolyással lehet a viselkedésünkre, majd megváltoztathatjuk érzelmeinket az adott múltbeli eseménnyel kapcsolatban. És bár a negatív szituáció emléke megmarad, a jövőben már nem lesz negatív emocionális töltete a dolognak. Ezért gátolni sem tud minket a továbbiakban, mert nem fogunk rá negatívan reagálni.

Végül, ha szükséges, újabb gyakorlatok végzését is kérhetjük, mintegy házi feladatként, amik megerősítik az oldás hatását.

A pályafutásod alatt mik voltak a legemlékezetesebb sikerélmények?

Általában olyan kérdésekkel jönnek hozzám a kliensek, ami az én életemmel is összefügg, amivel nekem is volt már dolgom az életben. Például elhatároztam, hogy nagyobb rendet fogok otthon tartani, mert a rendetlenség felülkerekedik rajtam. Majd annyiban hagytam a dolgot. Erre milyen kliens érkezik hozzám? Akinek az volt a célja, hogy szeretne rendet tudni maga körül, de biztos van valami pszichés elakadása és ezt oldjuk meg. Három hónapig járt a kezelésekre, majd küldte a fotókat az egyre rendezettebb otthonáról. Nála a pszichés elakadás a meg nem született testvérével függött össze.

Öt évvel ezelőtt eljött hozzám egy fiatal anyuka, akinek az volt a problémája, hogy két évnél tovább nem tudott megmaradni egy munkahelyen sem és ez már nagyon zavarta. Valahányszor letelt a két év, érezte, hogy már nem szereti a munkáját és menne tovább… Az oldás során a kitesztelt életkorban egy régi történet öltött testet: volt három legjobb barátnője, akikkel megszakadt a barátsága, amikor ő egy csínytevésben nem tartott velük. A lányokat alaposan megbüntették a rosszaságért, rá pedig megharagudtak, amiért nem lett „cinkostársuk.” Nem tudták megbeszélni a helyzetet. Pont két évig tartott a barátságuk, utána többet nem állt helyre a kapcsolatuk, sőt rideggé vált. Ezt a múltbeli élményt játszotta újra, minden munkahelynél. Az oldás utáni napon, két telefont is kapott és két új helyre is elhívták dolgozni. Az egyiket kiválasztotta, és azóta is ott dolgozik, immáron öt éve.

Középpont Jógastúdió | Schwarzenberger Éva Julianna
A kezelésnek mely momentuma szerinted a legintimebb, legizgalmasabb?

A korregressziós vizsgálódás. Amikor azt kutatjuk, hogy mely életszakaszban blokkolódott az adott elakadás, a probléma, hogy mikor alakult ki az a viselkedés, amivel egy ahhoz hasonló szituációban reagálsz. Van az agyadban egy olyan rész, – közös integratív terület a neve-, ami azért felelős, hogy amikor veszélybe kerülsz, listázza a régi tapasztalatokat és az alapján indít el egy cselekvést. Ilyenkor nem tudsz gondolkodni, hanem a régi berögzült mintáid alapján cselekedsz. Meg tudjuk keresni, hogy ez mi volt, mikor történt, és párhuzamba tudjuk állítani a jelennel, így fel tudjuk ismerni, hogy a mostban mit tudnál másképp csinálni – úgy, hogy neked jobb legyen.

Sok fájdalommal találkozol a munkád során. Téged mi tart meg belülről?

A lelkesedés, a lehetőség az örök változtatásra. A mai napig lelkesít, ahogyan egy-egy oldás közben kibontakoznak a múlt és a jelen összefüggései, ahogy lehetőséget kapunk arra, hogy úgy alakítsuk a saját jövőnket, ahogyan mi szeretnénk.

Hiszem, hogy minden okkal történik. Ha valami rossz, akkor abból később jobb lehet. Minden azt szolgálja, hogy mi tanuljunk és többek legyünk. A fehér és a fekete is, a jó és a rossz is. Minden értünk van, minden értünk történik.

Középpont Jógastúdió | Schwarzenberger Éva Julianna
Középpont Jógastúdió | A hely, ahol magadra találsz | Képgaléria | Épület
Ismerj meg minket!

A Beszélő Arcok interjúsorozat által közelebbről ismerhetsz meg minket!

A riportokban mély és őszinte válaszokat kapunk arról, ki hogyan jutott el Életének arra a pontjára, ahol már nem csak önmaga, hanem mások tanítása és segítése is a cél.
Az interjúsorozat folyamatosan bővül, olvass minket, ha kíváncsi vagy, kik is dolgoznak nálunk!
A Középpont egy nagy család, melynek te is a része lehetsz!
Kövess minket!

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.