+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Lép energia

Lép energia

A kínai gyógyászat rendszere alapján a Lép, mint jin szerv, a Föld elem témaköréhez tartozik. Manapság a Föld elemet az évszakok közül a vénasszonyok nyarának feleltetik meg, azonban régen tudták, hogy a Föld elemnek sokkal nagyobb szerepe van az életünkben, hiszen az átalakulásban, az évszakok közti átmenetben, a napszakok váltakozásakor, egy új fázis kialakulásakor nyújt egy biztonságot adó közeget, melyben a fejlődés véghez tud menni.
Az életünkben történő változások megélése – akár pozitív, akár negatív irányba is mutatnak – mindig aggodalommal, bizonytalansággal, félelemmel töltenek el minket. A lép energia lesz az, ami ilyenkor megtart, amire támaszkodhatunk. Ő fog táptalajt biztosítani az új életszakasz kibontakozásához. Gondoljunk csak a föld fizikai szerepére: megtalálható benne minden tápanyag, ami egy magocska életben maradásához, növekedéséhez, csírázásához szükséges, majd a növények kifejlett állapotában – még a nagyon magas fák esetében is – egy magtartó közeget biztosít a gyökerek számára. Olyannyira, hogy még egy hatalmas szélvihar sem képes kidönteni azt.
A lép energia, a föld elem jelképe a főnixmadár. A főnix, az önmagát elégető, majd hamvából új életre kelő madár, a halhatatlanság, az állandó megújulás szimbóluma. A lép energia lesz az, aki segít elengedni a régit, és szilárd alapot biztosít az újnak.
Honnan táplálkozik a lép energia biztonság érzete, töretlen stabilitása? Az ember és a lélek kapcsolódásának tengelyéből. A Lép energia teszi lehetővé azt, hogy ez a kapcsolódás létrejöjjön, és hogy egyáltalán érzékeljük az erejét. Ha rá tudunk hangolódni az ember és a lélek kapcsolatára, akkor tudjuk érezni, hogy mi a valódi vágyunk, mi az az életfeladat, amit magunkkal hoztunk. Ha ez sikerül, akkor az utunkat járjuk, s ha az utunkat járjuk, akkor mondhatjuk azt, hogy a lélek örömteli házasságban él a személyiségünkkel.
Ez egy nagyon boldog érzetet kelt a mellkasban, amit a lép energia segítségével a szeretet állapotának, bizalomnak, önbizalomnak élünk meg. A szeretet állapota nem más, mint az elégedettség, a bőség állapota. A „mindenem megvan” érzete, amikor az „öntáplálásunk” a csúcson van.
A kínai gyógyászatban a lép energia a Nagy Átalakító. Az egyik legfontosabb szerepe az emésztőrendszer irányítása, a tápanyagok, az étel esszencia elosztása a testben a vér segítségével. Egyensúlyi állapotában sejtjeink a bőség állapotában vannak, mert azt, és akkor kapják, amikor arra szükségük van. Nincs hiányérzetük, nem éheznek. Ez lelki értelemben azt jelenti, hogy ha az utunkon járunk, mégha negatív események is történnek velünk, amik minket szolgálnak, akkor a tapasztalat megszerzésével a bőség állapotában vagyunk.
Az öntáplálás, önmagunk „táplálása” azt jelenti, hogy legyen szó akár egyszerű hétköznapi dolgokról is – például, hogy mit főzzek, milyen hobbit válasszak, milyen ruhát vegyek fel, mely gondolatomnak adjak hangot – vagy komolyabb döntésekről, de a lélek súgására, az intuíciómra hallgatok minden pillanatban. Ha hadakozunk valami ellen, ami egyébként „meg van írva”, és nem az utunkat járjuk, akkor mindig hiányérzetünk lesz, függősékekbe menekülünk, valamibe kapaszkodni akarunk, aggodalmaskodunk, mert nem érezzük a stabilitást magunkban. Ezek már a lép energia kibillent állapotát tükrözik.
A lép energia segítségével tudunk kapcsolódni a körülöttünk lévő világhoz, az emberekhez, a családhoz, az anyához, a bennünk növekvő magzathoz, a gyermekünkhöz. Ha meg tudjuk engedni a lép energia hatását magunkban, akkor az egy nagyon érzékeny, befogadó és elfogadó minőséget enged hordozni. Ha nincs bennünk ítélet, könnyedén rá tudunk hangolódni a másik ember érzéseire, aktuális állapotára, szükségleteire, s így az empátia egy magas minőségét engedjük megnyilvánulni.
A várandósság állapotában a lép energia a lehető legtisztábban próbál működni. A lép energiát ebben az állapotban a méhlepény testesíti meg. Ilyenkor az anya a baba szükségleteit a sajátjaként éli meg. Ezért történik meg az, hogy megváltoznak az étkezési szokások, az anya akár olyan ételeket is megkíván, amit eddig nem, olyan tevékenységekre vágyik, amit eddig nem engedett meg magának. Olyan érzések kerülnek felszínre, amiket eddig elfojtott, olyan gondolatok ütik fel a fejüket, amiket eddig elásott. Engedi az érzések, a gondolatok áramlását, mert az áramlás maga az Élet. A lép energia segítségével az anya érezni tudja a benne növekvő magzat egész lényét. Milyen volt, milyen most és milyen lesz élete során.
Valójában ez ugyanígy tudna működni egy tőlünk látszólag független emberrel kapcsolatban is. Csak a lép energia nem kiabál, ő nagyon halkan szólal meg bennünk, ezért érdemes időt fordítani arra, hogy elcsendesedjünk, befelé figyeljünk és engedjük hallatni a hangját az elme állandó zakatolása ellenére.
Azt gondoljuk, hogy különálló élőlények vagyunk, de igazából a lép energia láthatatlan fonalán keresztül egységet alkotunk. Ahogy a köldökzsinóron keresztül a magzat össze van kapcsolva az anyával, vagy ahogy az egymás mellett élő fák és növények gombafonalakon keresztül kommunikálnak egymással. Akár tudatosan, akár tudattalanul, de a lép energia által szőtt hálón keresztül mindig rezonálni fogunk a bennünk növekvő magzatra, a körülöttünk lévő és a láthatatlan világra. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elfogadóan, nyitottan, befogadóan, ítélkezés mentesen reagálunk a bennünket ért ingerekre, mert ezek fognak majd cselekvésre bírni minket.
A lép energia segítségével tudunk abba a befogadó állapotba kerülni, ami egy magzat fogantatásához is szükséges. Ilyenkor fejet hajtunk a mindent elsöprő, magasabb rendű akaratnak, egy lélek érkezésének, és nem harcolunk. Harcolni nem lehet egy olyan pillanatért, amihez a legteljesebb szeretet-, nyitottság-, biztonságérzet és lágyság szükséges. Ki lehet-e erőszakolni, egy különleges pillanatot, az univerzum mosolyát? Ezt „csak” engedni és befogadni lehet. Nagyon nehéz feladat. A lép energia legnemesebb passzivitása szükséges a nagyfokú, hétköznapunk minden pillanatát átszövő, állandó aktivitás helyett.
Ha úgy érzed, hogy ez az írás megérintett és szeretnél több útmutatást kapni, akkor szeretettel ajánljuk neked a Gartai módszert.

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

blog további bejegyzések