+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

Beszélő arcok

Középpont Jógastúdió | Beszélő arcok | Dinnyés Annamari

A földnek szüksége van gyógyító, szerető emberekre

Középpontunk - Dinnyés Annamari
Benned él a segítő szándék, az adni akarás. Hol és miért fogalmazódott meg benned először, hogy valami olyasmit szeretnél csinálni, amivel adni tudsz?
Nagycsaládban, vidéki kertes házban nőttem fel, ahol mind együtt éltünk – nagyszülők, keresztszülők és az unokatestvéreim. Barátkozós, szőke copfos kislány voltam, aki elfogadó, szabad és nyitott lelkű gyerekként cseperedett fel. Már tizenévesen tudtam: tanító vagy tanár szeretnék lenni. Ennek elhatározásában nagy szerepe volt a nyári katolikus táboroknak, ahova rendszeresen jártam és ahol később segédkeztem is. Az első élményem az volt, amikor óvodás korú gyerekekkel foglalkozhattam. Majd a gimnázium utolsó évében egy ehhez hasonló táborban ismerkedtem meg a fogyatékkal élő gyerekek és fiatal felnőttek világával.

Boldog voltam abban az egy hétben, pusztán amiatt, hogy köztük lehettem. Megtanultam tőlük, hogy milyen könnyű örülni, akár a legkisebb dolognak is és, hogy milyen jó adni és kapni, igazán törődni egymással.

Felemelő, és szeretettel teli érzés volt az, amit közöttük éreztem, olyan érzés, amit eddig máshol – mással kapcsolatban nem tapasztaltam. Az érzés olyan erős volt bennem, hogy tudtam, gyógypedagógusnak „kell” lennem – de a célhoz hosszú út vezetett. A gondviselés először a konduktor-tanítói pályára terelt. A konduktor elsősorban a központi idegrendszer sérült-, megkésett mozgásfejlődésű-, sajátos nevelést igénylő gyermekek, mozgáson keresztüli, komplex nevelésével, fejlesztésével foglalkozik. Ennek a tudásnak az elsajátításához elengedhetetlen volt az élő, folyamatos gyakorlás. Emiatt a főiskola alatt rendszeresen voltak gyakorlataink, aminek köszönhetően 19 éves korom óta szüntelen gyerekekkel foglalkozom. (mosolyog)

Középpont Jógastúdió | Jóga
A főiskolai évek alatt ismerkedtél meg a jógával. Mikor, hol és hogyan lett belőle szerelem?
Sülysápon mentem el életem első jóga órájára a főiskola második évében, 20 évesen. Jó érzés rá gondolni, mert akikkel akkor együtt jógáztam, közülük ma néhányan hozzám járnak gerincjógára. (mosolyog) Emlékszem, fejenállással kezdtük az órát, ami egy erős kezdés volt a számomra… (nevet) De nemcsak a fejenállás, hanem más gyakorlatok is okoztak nehézséget – mégis nyugalmat, kiegyensúlyozottságot és felszabadultságot éreztem az óra után. Ennek ellenére évekig nem mentem csoportos órára jógázni. Egyszerűen mert nem voltam elég bátor. Úgy éreztem, kilógok a sorból, mert nem tudom megcsinálni a nehezebb ászanákat. Akkor azt hittem, amit most is sokan gondolnak a jógáról, hogy a jóga ezeket a nehéz a pózokat jelenti, de ez nem így van. A jóga egy belső út, amin az ászana csak az egyik eszköz, nem a cél. A szőnyegemen, otthon, egyedül, megtaláltam azt az érzést, amit az első óra után éreztem. Megtaláltam, hogy mit is jelent nekem a jóga, a jógázás élménye. Otthon szorgalmasan gyakoroltam, könyvekből, videókból. A jóga életem részévé vált. Amikor felépítettem a saját magabiztosságom, rátaláltam a csoportos órák örömére, erejére is.
Diplomaszerzés után néhány évvel volt egy időszak, amikor a lelkemen sok volt a teher. Nem volt meg az életemben az egyensúly, a visszatöltődés, nem találtam a helyem, a saját békém. A munkámban is azt éreztem, hogy több időt töltök papírmunkával, mint a gyerekekkel. Évekbe telt mire rávettem magam, hogy iránymutatást, segítséget kérjek, hogy beszéljek valakinek a bizonytalanságaimról, mindarról, ami fáj, ami kérdés bennem.

Kaptam „ajándékba” egy mondatot, ami azóta ki is van téve a lakásom egyik központi falára, hogy mindig észben tartsam: “A Földnek nincs szüksége több sikeres emberre. Nagyobb szüksége van béketeremtő, gyógyító, helyreállító, mesélő és szerető emberekre.”

Megnyugodtam és sikerült megfogalmaznom önmagamnak, hogy nekem mi a siker: ha segíthetek, ha örömöt, szeretetet adhatok, ha megoszhatom, azt amim van, ha az lehetek, aki vagyok. Megtaláltam, hogy mi az a plusz, amire szükségem van… (mosolyog) 31 éves voltam amikor elvégeztem a gyerekjóga oktató képzést – egyszerűen mert szerettem volna ötvözni a számomra legkedvesebb dolgokat: a jógát és a hivatásomat. Ezzel a jóga végül tényleg a mindennapi életem szoros és sokszoros részévé vált. (mosolyog)
Középpont Jógastúdió | Beszélő arcok | Dinnyés Annamari
Már nemcsak gyerek- hanem gerincjógát is oktatsz. Végül mi vezetett el téged a gerincjógához?
A gyerekjóga és egy külföldi nyári tábor vezetett el a felnőtt jógaoktatáshoz. Nyaranta, mint konduktor,tábor vezetőként 2 hónapot Kanadában dolgoztam mozgássérült gyerekekkel és a szüleikkel. A sérült gyerekekkel való munka, játék egyre inkább ötvöződött a jóga szemlélettel, ami a szülők érdeklődését is felkeltette.

A képzést követő nyári táborban a szülők kérdezték, hogy nem tartanék-e nekik is jógaórát? Sokan fájlalták a hátukat, derekukat, testileg és lelkileg is fáradtak voltak, feltöltődésre vágytak.

Ekkor merült fel bennem a gondolat, hogy mi lenne ha felnőtteknek is oktatnék jógát. Az volt a kikötésem magammal szemben, ha megtanulok fejen állni, akkor jelentkezek oktató képzésre. (nevet) Végül a hatha jóga egyik preventív és alapozó alkalmazott ágát, a gerincjógát választottam. A képzés intenzív egy év volt, két éve fejeztem be. (mosolyog) A gyerekekkel való játékos, éneklős munka után/mellett, eleinte nehéz volt a gerincjóga oktatás során az, hogy komoly maradjak. (mosolyog) Folyamatosan tanulok. Az órák alatt nagyon sokat mosolygok, belül is.
Középpont Jógastúdió | Gerincjóga
Mit ad neked a jóga?

Benne van minden, ami fontos a számomra. Egyensúly, szabadság, bátorság, őszinteség, nyugalom és szeretet. Jelen vagy, folyamatosan fejlődsz, megtanulsz magadra és másokra is jobban figyelni. A jóga rendkívül komplex, de közben egyszerű is, egyszerre tudsz benne gyengéd és kemény, hajlékony és erős lenni, elengedni és befogadni, adni és kapni. (mosolyog)

Középpont Jógastúdió | A hely, ahol magadra találsz | Képgaléria | Épület
Ismerj meg minket!

A Beszélő Arcok interjúsorozat által közelebbről ismerhetsz meg minket!

A riportokban mély és őszinte válaszokat kapunk arról, ki hogyan jutott el Életének arra a pontjára, ahol már nem csak önmaga, hanem mások tanítása és segítése is a cél.
Az interjúsorozat folyamatosan bővül, olvass minket, ha kíváncsi vagy, kik is dolgoznak nálunk!
A Középpont egy nagy család, melynek te is a része lehetsz!
Kövess minket!

feliratkozom hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.