+36 30 371 5180 | 1112 Budapest, Nevegy köz 2. 

blog

Középpont Blog | A Belső Hang

A Belső Hang

Általános iskolában mindvégig kitűnő tanuló voltam. Ügyes voltam a sportban, volt érzékem a művészethez, zongoráztam, agyagoztam.
Hogy ennek hatására volt-e önbizalmam? Nem volt.
Gimnáziumban én voltam az első a tornasorban. Egyébként nem én voltam a legmagasabb, de Ancsi barátnőm megengedte, hogy azt higgyem. Azt gondolom jó társaság voltam, hisz szerettek az osztálytársaim és én írtam a legjobb matek érettségit. Még az orvosi egyetemre is felvettek.
Hogy volt-e mindezek miatt önbizalmam? Nem volt.
Az egyetemen menő voltam és helyes, és bár nem summa cum laude, de cum laude végeztem. Alternatív gyógymódokat tanultam egyiket a másik után.
Hogy adott-e mindez önbizalmat? Nem.
Bárcsak híres író lehetnék, a kedvenc piros mazdámban ülhetnék. Szép ruhában, hosszú hajjal, Dior napszemüveggel a fejemen. Akkor biztos lenne önbizalmam. Biztos?
Elképzelem, hogy már mindenem megvan, amire vágytam, ülök a villámban és mégis hiányzik az elégedettség érzése belőlem. Vajon meddig kell elmennem, hogy végre érezzem az önbizalmam?
Csak egy csendes szobáig, ahol lehunyom a szemem, s felteszem magamnak a kérdést, hogyan tovább. Van egy jó kis gyakorlat. Kinga tanította. Ez a földelés, aminek segítségével addig tágul a mellkasom, amíg híddá nem válik a személyiségem és az isteni részem között. Törekszem erre az állapotra, miközben hallom az elmém folyamatos zakatolását. Durva gondolatok jönnek-mennek, göcsörtös érzések kavarognak. Gyakorlom a türelmet és az elfogadást. Aztán egyszer csak lassulni kezdenek a szavak, s ebben az időtlenségben meghallom a valódi hangom. Olyan finom, mint a halk, nyári szellő meleg érintése a bőrömön. Akkor tudom, hogy megtaláltam a választ. Boldog vagyok.
Középpont | Blog
De valami azonnal visszahúz: az elmém kezdi már megint a mondókáját, hogy ez most miért is nem lenne jó. Ha veszem a bátorságot és hallgatok a belső hangra, aszerint cselekszem, akkor ébred fel a bizalom érzése bennem.
Intuíciónak, megérzésnek is hívhatjuk az előbbi folyamatot. Ilyenkor ugyanúgy megtörténik a találkozás valódi vágyaimmal, csak nem tudatosodik a belső utazás, és már csak a végeredmény az, ami felvillan.

“Ön-bizalom: bízom abban, hogy hallgathatok a belső hangra, hallgathatok magamra.”

Főleg, ha az élet egy kicsit később ezt vissza is igazolja. Nem kell nagy horderejű döntésekre gondolnunk. Az élet minden pillanatában döntünk valamiről. Megszólaljak? Kimondjam, amit gondolok? Mit csináljak most? Olvassak, Takarítsak? Pihenjek vagy dolgozzak? Éhes vagyok, mit egyek? Krumplit kívánnék. De egészséges az?
Vegyük észre, hogyan válaszolunk, hogyan döntünk ezekben a mindennapi, egyszerű kérdésekben. Sokszor másokat utánzunk. Meg akarunk felelni mindennek és mindenkinek, s a külső zaj végül elnyomja a belső hangot.
Nem lesz önbizalmam, ha úgy cselekszem, ahogy mások elvárják. Még ha meg is dicsérnek érte. Ha hajdinát eszem krumpli helyett, mert az egészségesebb, holott én a krumplit kívánnám. Vagy ha a piros felsőt veszem fel, mert az mindenkinek jobban tetszik, pedig én a kékben érezném jobban magam.
Persze vigyázni kell, hogy a hidat (a szívünket) tisztán tartsuk magunkban, mert ha zárva a mellkas, akkor csak vágy vezérelt cselekedeteink bábjai leszünk, s nem önmagunk kiteljesedései.
Érdemes gyakorolni, hogy apró, jelentéktelennek tűnő helyzetekben is tudjam magamat adni. Ha ez sikerül, akkor leszek önmagam súlyos döntéseimben is, s ez fogja felébreszteni a bizalmat másokban is. Te kiben bíznál meg? Abban, aki a csúnya felsődre azt mondja, hogy szép? Vagy abban, aki azt mondja: nekem nem tetszik a felsőd, de hát mindenkinek más az ízlése. Azt gondolom, az utóbbit fogod kérdezni, ha két út közül kell választanod.
Építsd ki a bizalmi kapcsolatot magaddal, mert a magadba vetett bizalom fogja megalapozni a másokkal való kapcsolataidat!
Középpont | Dr. Elsik Anikó
Dr. Elsik Anikó

hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol sok hasznos információval látunk majd el, hogy nagyobb betekintést nyerhess stúdiónk életébe.

további bejegyzések